In Tanzania vind je de Ngorongoro krater, de grootste vulkaankrater ter wereld. In deze krater komen alle dieren samen en kun je bij uitstek de big 5 spotten. Altijd al eens een leeuw, neushoorn of olifant in het echt willen zien, breng dan een bezoek aan de prachtige Ngorongoro krater.

De Ngorongoro krater

De krater is enorm groot. Hij is iets meer dan 2 kilometer hoog, heeft een doorsnede van 18 kilometer en beslaat ongeveer 260 vierkante kilometer. Vanaf de rand van de krater kun je zo het dal inkijken. Voor je stelt zich een prachtige oase van moerassen, dorre vlaktes, dieren en savannes tentoon.

The big 5

Naar verwachting leven er ongeveer 30.000 dieren in de Ngorongoro krater, waaronder de big 5. Voor degene die het niet weten, de big 5 zijn olifanten, leeuwen, luipaarden, buffels en neushoorns. Ik ben in oktober in de Ngorongoro krater geweest en heb ze alle vijf kunnen bewonderen. Naast deze prachtige vijf wilde dieren, leven er nog ontzettend veel andere mooie dieren zoals zebra’s, hyena’s, nijlpaarden, antilopen, gieren, cheeta’s en gnoes. De Ngorongoro krater heeft het meest dichtbevolkte wildgebied ter wereld en is daarom een unieke plek om te bezoeken.

Ngorongoro krater

Jaarlijkse dierenmigratieNgorongoro krater

Ieder jaar vindt er vanaf december een migratie plaats. De hoefdieren, voornamelijk gnoes, zebra’s en gazellen komen dan in beweging en trekken vanuit het Ngorongoro Conservation Area (onder andere de Serengeti en de Ngorongoro krater) naar het zuidoosten (Ndutu). Een grote kudde dieren verplaatst zich en in januari worden in twee weken tijd ongeveer 500.000 kalveren geworpen. De kudde verblijft tot eind maart in dit gebied en trekt vervolgens weer terug.

Beste reistijd

Je kunt de Ngorongoro krater het hele jaar bezoeken, omdat er altijd veel dieren zijn. Wil je de migratie meemaken, dan moet je er tussen december en juni naartoe. Dan zijn er veel meer dieren, naar schatting 10.000 meer dan normaal. Vanaf juni trekken de dieren weer weg en gaan ze op zoek naar grasland.

In het kort:
December – juni: dierenmigratie
Maart – mei: regentijd
Juli – augustus: hoogseizoen
November – december: veel onweer

Als het park en de krater droog zijn, dan kun je de krater met een gewone auto bezoeken. Heeft het geregend, dan mogen alleen auto’s met vierwielaandrijving de krater in.

Beste tijdstip

Zoals aangegeven kan het vooral in de zomermaanden erg druk zijn in het park. Dit betekent dat er veel jeeps rondrijden in de krater. Zeker als er een neushoorn of leeuw gespot wordt, rijden veel jeeps allemaal naar hetzelfde punt. Dit maakt het soms lastig om het dier zelf goed te zien, laat staan dat je er een mooie foto van kunt maken. Met walkietalkies hebben de gidsen contact met elkaar en geven ze aan elkaar door waar de dieren verblijven.

Heb je geen zin in drukte, zorg dan dat je of heel vroeg of aan het eind van de middag op pad gaat. De meeste jeeps rijden van 9 tot 16 uur rond in de krater. Huur je zelf een gids, vraag dan of hij extra vroeg vertrekt. Dieren zijn zo vroeg op de ochtend ook heel actief, waardoor je ze goed kunt zien en mooie foto’s van ze kunt nemen. Het wordt snel donker in Afrika, wees je hiervan bewust als in de namiddag vertrekt.

Heb je meerdere dagen te besteden in de Ngorongoro krater, kijk dan ook een ochtend vanaf de rand van de krater bij zonsopgang. Je hebt dan een prachtig uitzicht!

Ngorongoro krater

Waar ligt de  Ngorongoro krater?

De krater ligt in het Ngorongoro Conservation Area. Je vindt de krater naast het Serengeti National Park. Dit natuurgebied is eenvoudig met de auto te bereiken en ligt iets minder dan 200 kilometer van Arusha af. Ben je van plan om de krater te bezoeken, vergeet dan ook geen bezoek te brengen aan de Serengeti!

Overnachten bij de Ngorongoro krater

Je kunt in de buurt van de krater overnachten, maar misschien nog wel mooier; het is mogelijk om op de rand van de krater te slapen. Hier vind je lodges en tentenkampen in verschillende prijsklassen. Een perfecte locatie als je ‘s morgens al vroeg het park wilt bezoeken of als je de zonsopkomst of – ondergang over de krater wilt zien.

Plaats een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.