Zuid-Afrika is een prachtige en fascinerende vakantiebestemming. Jaarlijks reizen duizenden toeristen af naar dit vakantieoord om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan Kaapstad en de verschillende natuurparken. Bij het boeken van een (rond)reis door Zuid-Afrika is het belangrijk om rekening te houden met de beste reistijd Zuid Afrika. Hoewel Zuid-Afrika het gehele jaar door geschikt is voor een vakantie, dien je wel met een aantal zaken rekening te houden. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om in het regenseizoen naar Zuid-Afrika af te reizen. Wat is voor jouw vakantie naar Zuid-Afrika de beste reisperiode? Zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden?

Wat je moet weten over de temperatuur in Zuid-Afrika

Aangezien Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoen omgedraaid in vergelijking met Nederland. Je kunt de Nederlandse zomer dus inwisselen voor de Afrikaanse winter, en andersom geldt precies hetzelfde. De gemiddelde temperatuur in Zuid-Afrika ligt overdag rond de 20 graden Celsius. Uiteraard is de gemiddelde temperatuur in Zuid-Afrika ook afhankelijk naar welk gedeelte je afreist. Zuid-Afrika kent namelijk een zeeklimaat, een mediterraan klimaat, een woestijnklimaat, een steppeklimaat en tenslotte ook nog een tropisch klimaat. Over het algemeen kun je zeggen dat de maanden mei tot oktober de beste maanden zijn om een bezoek te brengen aan Zuid-Afrika. Uiteraard met de kanttekening wat het doel van je reis is en in welk gedeelte van Zuid-Afrika jij je vakantie doorbrengt.

De beste reistijd Zuid-Afrika voor een bezoek aan het Krugerpark

Ben je een fervent liefhebber van wilde dieren en wil je deze graag in levende lijve zien? Dit kan bijvoorbeeld in het Krugerpark. Als dit een droom van je is, dan doe je er goed aan om Zuid-Afrika te bezoeken tijdens de wintermaanden. De maanden april tot en met oktober zijn de beste maanden om op safari te gaan in het Krugerpark. De wilde dieren concentreren zich in deze periode niet alleen rondom de drinkplaatsen, maar ook is het overdag niet zo warm en groen. Tijdens de zomerperiode is het vanwege al het groen en hoge gras een stuk lastiger om leeuwen, giraffen en antilopen te spotten. En dat is voor jou nu juist wel de reden dat je een vakantie boekt naar Zuid-Afrika.

Maand Max. temp. (°C) Min. temp. (°C) Dagen neerslag
Januari 32 21 9
Februari 32 20 8
Maart 31 19 8
April 29 16 5
Mei 28 11 3
Juni 26 6 2
Juli 26 7 1
Augustus 27 9 2
September 29 13 3
Oktober 30 16 6
November 30 18 9
December 32 20 9
* Op basis van gemiddelden

De beste reistijd voor een trip naar Kaapstad en Durban

Van april tot en met oktober (wintermaanden) kan het best fris zijn in Kaapstad. Bovendien kan er ook flink wat regen vallen. Wil je liever tijdens het hoogseizoen een reis boeken naar Kaapstad? Doe dit dan vanaf half november tot ongeveer begin januari. De temperatuur loopt dan op naar zo’n 30 graden Celsius en ook aan de stranden van Kaapstad en Durban is het dan heerlijk vertoeven. Vooral november en begin maart zijn ideaal, aangezien het dan vaak niet zo bloedheet is. De rest van de tijd is het wel wat drukker, maar je geniet er absoluut van het mooie weer. Als je wilt kun je in Kaapstad zelfs de jaarwisseling vieren. Je bent in ieder geval verzekerd van een warme overgang van oud naar nieuw. Wel moet je rekening houden met veel drukte vanwege de schoolvakanties.

Maand Max. temp. (°C) Min. temp. (°C) Dagen neerslag
Januari 26 16 6
Februari 27 15 5
Maart 25 14 5
April 23 12 8
Mei 19 9 11
Juni 18 8 14
Juli 17 7 12
Augustus 17 8 13
September 19 9 10
Oktober 21 11 9
November 23 12 5
December 24 14 4
* Op basis van gemiddelden

De beste tijd Zuid-Afrika voor een vakantie in Johannesburg of Pretoria

Heb je plannen om een vakantie te boeken naar Johannesburg of Pretoria? In de wintermaanden (juni, juli en augustus) kan het er flink koud zijn. Dit betekent dat warme kleding tijdens deze onmisbaar is. Deze kou is er omdat deze plaatsen zo’n 1.700 meter boven de zeespiegel liggen. Gelukkig schijnt overdag wel de zon. Je kunt ook in de zomermaanden een bezoek brengen aan deze twee plaatsen, maar houd er wel rekening mee dat het in de zomermaanden wat natter is in Johannesburg en Pretoria. De beste reistijd voor Johannesburg of Pretoria is in de maanden april, mei, september en oktober.

Maand Max. temp. (°C) Min. temp. (°C) Dagen neerslag
Januari 27 15 16
Februari 27 14 11
Maart 26 13 12
April 22 10 9
Mei 31 22 9
Juni 17 4 2
Juli 17 3 1
Augustus 19 6 2
September 23 9 4
Oktober 25 12 10
November 26 13 14
December 27 15 15
* Op basis van gemiddelden

Tips voor reizen naar Zuid-Afrika

Wil je graag wandelen in Zuid-Afrika of ben je liefhebber van buitenactiviteiten? De maanden juni tot en met september zijn bij uitstek geschikt voor buitenactiviteiten. Je hebt dan bovendien de meeste kans om wilde dieren te zetten. Verblijf je in de oostelijke hooglanden? Neem dan altijd een winterjas mee, want ’s nachts kan het erg koud zijn. De zomer in Zuid-Afrika is ook niet overal een pretje. Het is zwoel en tropisch langs de Indische Oceaan. Bovendien wordt deze regio gekenmerkt door een hoge luchtvochtigheid. Lesotho kun je maar beter ontwijken. In de zomer kan het daar soms uitlopen op overstromingen en daar wil je liever niet bij zijn. Zuid-Afrika is op zijn mooist tijdens het voor- en najaar. Opvallend zijn dan vooral de witte bloemen op de noordelijke kaap. Probeer de schoolvakanties (december en januari) in Zuid-Afrika zoveel mogelijk te vermijden. Er is dan sprake van topdrukte en bovendien schieten de prijzen van accommodaties ook dan fors omhoog.

Goedkoop op reis naar Zuid-Afrika

Wil je goedkoop op vakantie naar Zuid-Afrika? Zorg dan dat je je vakantie zo vroeg mogelijk van tevoren boekt. Je kunt daardoor veelal profiteren van vroegboekkorting. Dit scheelt je de nodige euro’s bij het boeken van je vliegtickets en accommodaties. Verder kun je volop besparen door de schoolvakanties in Zuid-Afrika te vermijden. De prijzen liggen dan een stuk hoger dan wanneer je buiten de schoolvakanties om een vakantie boekt naar Zuid-Afrika. Met een gemiddelde minimale temperatuur van 20 graden Celsius is het in ieder geval te allen tijde volop genieten van een reis naar Zuid-Afrika.Beste reistijd Zuid Afrika

Met plezier reizen naar Zuid-Afrika

Je beschikt nu over alle informatie die je nodig hebt om goedkoop en in de beste reisperiode naar Zuid-Afrika af te reizen. Je hebt alle tools in handen om er een geslaagde reis van te maken. Of je nu wilde dieren gaat spotten in het Krugerpark of dat je een weekje doorbrengt in Kaapstad, een vakantie naar Zuid-Afrika is er eentje om nooit meer te vergeten. Het is dan ook onze wens dat je volop geniet van je reis naar dit fantastische continent en we zijn ervan overtuigd dat je voldaan huiswaarts keert. De ervaringen die je in dit bijzondere land opdoet zijn ervaringen waar je altijd met veel plezier op terugkijkt.

Plaats een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.