Wonderful, wonderful Copenhagen, zingt Danny Kaye in de film Hans Christian Andersen. De tekst voor dit lied is zeker niet uit de lucht gegrepen: Kopenhagen is schitterend. Het lijkt wel of je door een sprookjesboekdecor wandelt. Kopenhagen ligt op twee eilanden: Seeland en Amager en wordt gescheiden door water. Verder ligt het direct aan de zee en kun je op mooie dagen het Zweedse Malmö zien liggen aan de overkant. Kopenhagen is het culturele en economische middelpunt van Denemarken, bevat vele paleizen van het koninklijk huis en heeft een pittoreske haven. De Kopenhagen bezienswaardigheden die je tijdens een stedentrip in Kopenhagen makkelijk allemaal kunt bekijken zijn enorm. Eén van onze Kopenhagen tips is om door de stad te fietsen. Zo geniet je nog meer van alle Kopenhagen bezienswaardigheden. Al onze Kopenhagen tips lees je hieronder om je voor te bereiden op jouw leuke weekend weg!Kopenhagen tips

Kopenhagen tips voor heerlijke restaurants

Uiteten in Kopenhagen is één groot feest! Zeker als je een visliefhebber bent kun je hier echt genieten. We hebben de leukste restaurants uit het centrum van Kopenhagen voor je een op rij gezet.

 • The Olive & Kitchen bar (Internationaal)
 • The Red box (Aziatisch)
 • Khun Juk Oriental (Aziatisch)
 • Köd Vesterbro (steakhouse)
 • Spaghetteria La Perla (Italiaans)
 • Fischmarket (Visrestaurant)

Kopenhagen tips voor overnachten

Een overnachting zoeken in Kopenhagen is makkelijker dan bij de meeste andere steden. Je hebt namelijk erg veel leuke en veilige wijken waar je ook in de avonden rustig over straat kunt lopen. Veel Nederlanders kiezen bij een stedentrip Kopenhagen ervoor om een accommodatie te zoeken in de wijk Indre By. Dit is het stadscentrum van Kopenhagen. Deze wijk is bekend vanwege de Zeemeermin en de bekende winkelstraat Strøget. Verder kun je ook overnachten in de wijk Christianshaven. Een erg leuke wijk met veel kleurrijke huizen en leuke grachten. Ook is er nog de kunstenaarswijk Norrebro waar veel gezellige studenten cafés gelegen zijn.

Kopenhagen bezienswaardigheden top 18

Hieronder vind je veel tips. Deze Kopenhagen tips zorgen ervoor dat je een fantastisch weekendje weg in Denemarken gaat beleven. Geniet niet alleen van de vriendelijke mensen uit Kopenhagen en het overheerlijke eten, maar ook van onderstaande bezienswaardigheden.

[insert_php]
include ‘mapCopenhagen.php’;
[/insert_php]

Pretpark Tivoli (1)
Een bezoek aan Kopenhagen is niet compleet zonder een dagje te hebben genoten van Tivoli. Het is niet alleen een theater met een podium in de openlucht, het is ook een recreatiegebied en een pretparkje met allerlei leuke attracties. Je kunt het aan de buitenkant niet meteen zien, maar er ligt achter de historische gevel in Kopenhagen een heerlijk meer waarin je kunt zwemmen of gewoon naast kunt relaxen in de zon.

Hans Christian Andersen (2)
Kopenhagen is dé stad van de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen (1805-1875). Hij woonde lange tijd in Nyhavn in een mooi wit gebouw, maar ook op andere plekken in de stad. Tegenover pretpark Tivoli aan de Hans Christian Andersens Boulevard staat voor het stadhuis een van de standbeelden van de schrijver. De andere staat tussen het groen in het park Kings Garden.

De Kleine Zeemeermin (3)
Wanneer je Churchill park doorgewandeld bent, dan kun je haar niet missen: hunkerend op haar steen kijkt ze uit over het water: de Kleine Zeemeermin. De zeemeermin is wellicht een van de bekendste karakters uit de sprookjes van Hans Christian Andersen en een Kopenhagen must see. De plek trekt veel toeristen en je kunt zeer dichtbij het standbeeldje komen om een foto te maken van de zeemeermin of van jezelf met de zeemeermin. Langs het standbeeld is veel groen en er staan bankjes, zodat je net zo lang van het uitzicht en het iconische beeldje kunt genieten als je zelf wil.zeemeermin Kopenhagen

Winkelen in Kopenhagen (4)
Winkelliefhebbers die een stedentrip maken naar Kopenhagen worden op hun wenken bedient wanneer ze gaan winkelen in de Strøget. Dit is de langste, meeste bekende en vooral meest exclusieve winkelstraat van Kopenhagen. De winkelstraat is bijna 2 kilometer lang en verbindt het stadhuisplein met Nyhavn. De Strøget wordt verbonden door een aantal pleinen. Winkelen in Kopenhagen is hier echt fantastisch! Iedere winkel is gevestigd in een historisch pand en zelfs de betegeling is bijzonder. Kortom: Shoppen in Kopenhagen is een must do!

Kongens Nytorv plein (5)
Een belangrijk groot plein die twee delen van de Strøget in Kopenhagen met elkaar verbind is Kongens Nytorv (het nieuwe Koningsplein). Het is zelfs het grootste plein van heel Kopenhagen. In het midden staat een ruiterstandbeeld van Koning Christaan V, die dit plein heeft laten aanleggen in 1670. Het standbeeld staat in het midden van een klein, symmetrisch aangelegd parkje. Op het plein staat ook een kiosk in neobarok stijl. Ooit was dit de eerste telefooncel van Kopenhagen, nu is het een gezellig café met terrasje waar je geniet van een heerlijke kop koffie en Deense lekkernij. Aan het plein liggen verder nog Het Deens Koninklijk Theater, Charlottenborg, warenhuis Magasin du Nord en Hotel D’Angleterre. Het plein wordt vaak gebruikt als openlucht expositieruimte. En als je Kopenhagen in de winter bezoekt, dan ligt er een pittoreske ijsbaan rondom het parkje en het ruiterstandbeeld.

Gezellige Nyhavn: Nieuwe haven (6)
Nyhavn of wel de Nieuwe haven van Kopenhagen zie je al liggen wanneer je de Strøget verlaat. De bontgekleurde in pakhuisstijl gebouwde huizen langs het water, zorgen ervoor dat zelfs op een regenachtige dag de haven er vrolijk uitziet. In het water liggen vooral plezierbootjes en zeilbootjes. En natuurlijk de rondvaartboten van DFDS Canal Tours. Langs het water liggen allerlei hotels en restaurants met uiteraard terrassen aan het water. Het is een aanrader om hier te gaan eten, vooral op zwoele zomeravonden. De vis op het menu is altijd vers!

Rondvaart door Kopenhagen (7)
Eén van de Kopenhagen tips als je de stad wilt verkennen maar niet zo veel tijd hebt, is een rondvaart maken van een uur. Met DFDS Canal Tours stap je in de rondvaartboot in Nyhavn en hier word je na een uur ook weer teruggebracht. Denen spreken over het algemeen allemaal goed Engels en de rondvaart wordt dan ook in Engels, Deens en vaak ook Duits gegeven. Tijdens de rondvaart leer je Kopenhagen van een heel andere kant kennen.

Deens Koninklijk Theater (8)
Aan het einde van de Nyhavn ligt het nieuwe Deens Koninklijk Theater: een prachtig gebouw met een groot terras waar je aan het water kunt genieten van een kopje koffie of een heerlijke lunch. Aan de overkant van het brede kanaal zie je het nieuwe opera gebouw al liggen.

Lange Linie (9)
De Lange Linie is de langste kade langs het water. Hier staan nog allemaal oude, historische pakhuizen. Vroeger deden deze dienst als opslagplaats voor goederen die via het water naar Kopenhagen werden gebracht. Nu zitten er vooral studio’s en ateliers in. Een van de grote pakhuizen is omgetoverd tot een exclusief hotel-restaurant met een prachtige uitzicht over het water.

Opera gebouw (10)
Tijdens een wandeling langs de Lange Linie zie je het al liggen, maar met een rondvaart kom je net even wat dichter bij het schitterende Opera gebouw van Kopenhagen, zodat je de bijzondere architectuur in je op kunt nemen. Als je van opera houdt, is een bezoekje aan het theater zeker aan te raden tijdens je stedentrip in Kopenhagen.Kopenhagen bezienswaardigheden

Amalienborg (11)
Wanneer je toch een wandeling maakt over de Lange Linie van Kopenhagen, stop dan ook even bij het kleine parkje met een immense fontein. Dit is Amalienborg, waar de Marmerkerk ligt. Tussen de kerk en de fontein staat een standbeeld van een man op een paard. Het grappige is dat niemand weet wie deze ruiter is, maar imposant is het wel. Overigens liggen kerk, ruiter en fontein allemaal op één lijn met het operagebouw aan de andere kant van het water!

Wachthuisjes van Kopenhagen (12)
Aan het einde van de Lange Linie staan twee schattige wachthuisjes met een zeegroen dak en gouden accenten. Op een dak staat een kroon en op het andere een ui. De wachthuisjes zijn respectievelijk voor de koninklijke familie en hun bedienden. Hier kunnen ze wachten totdat de boot gereed is voor vertrek uit Kopenhagen. Ook kun je rondom de Wachthuisjes een echte drakenlantaarn spotten.

Churchill park (13)
In het overzicht van Kopenhagen tips mogen de parken niet ontbreken. Kopenhagen heeft namelijk veel parken, Churchill park is er daar één van. Dit park, vernoemd naar de Engelse leider Winston Churchill huisvest een Engelse Orthodoxe Kerk en heel veel standbeelden van bijvoorbeeld goden, engelen en een stierenmenner bovenop een fontein. Het park is zeer geschikt voor recreatie. In de zomermaanden wordt er vaak fruit verkocht vanuit mobiele karretjes. Heerlijk!

Christianshavn (14)
Aan de overkant van het kanaal, tegenover de Lange Linie, ligt Christianshavn. De pittoreske arbeidershuisjes zijn nu omgetoverd tot een dorp voor kunstenaars. Ook vind je hier veel kunstwerken en parkjes waar je prachtig kunt wandelen. Heel vroeger bevatte dit eiland vooral een militaire basis. Vooral de punt van het eiland, Nyholm geheten, vormde de eerste verdedigingslinie tegen vijandelijke schepen die Kopenhagen wilden bereiken. De kanonnen staan er nog en de echte vlag van Denemarken hangt hier fier in de top. Vroeger klonk er bij het hijsen en strijken van de vlag een kanonschot, maar deze traditie is al jaren afgeschaft.

Kongens Have (15)
Aan de Gothersgade en Kronprinsessegade ligt het prachtige grote park King’s Gardens of Kongens Have. Het park is heerlijk om te wandelen en te recreëren. Gooi een frisbee, trap een balletje, sluit je aan bij een yoga, tai chi of aerobics les en geniet van het groen. Er zijn vele bankjes om uit te rusten, maar er is ook veel te zien. In het park staat voor een ronde haag een standbeeld van schrijver Hans Christian Andersen. Aan de rand van het park prijkt het paleis Rosenborg Slot, dat tot 1707 door de koninklijke familie bewoond werd. Sinds 1838 is het een museum en mag je de kroonjuwelen komen bekijken. Achterin het park van Kopenhagen, op de hoek met de Gothersgade en het Øster Voldgade liggen de Rosenborgbarakken die in 1743 pas hun barokstijl kregen. Aan het einde van de Kavalergangen in het park bevindt zich het Herculespaviljoen dat gekenmerkt wordt door de beelden van de goden Hercules, Orpheus en Eurydice.

Botanisk Have (16)
Aan de overkant van Kongens Have, als je de Øster Voldgade oversteekt, ligt de Botanisk Have, of te wel de botanische tuinen. Deze behoren tot de universiteit van Kopenhagen, maar zijn natuurlijk gewoon te bezoeken. Een aanrader wanneer je houdt van bijzondere inheemse en exotische planten.

For Frelsers Kirke (17)
Langs de Strøget is deze bijzondere kerk al te zien en ook tijdens de rondvaart is de zwart met gouden kerktoren van For Frelsers Krike (de Verlosserskerk) niet te missen. Gebouwd in een barok stijl die je in Kopenhagen vaker tegenkomt, heeft de kerk een bijzondere kerktoren gekregen. Deze is overigens via een trap van 400 treden langs de buitenkant van de toren te beklimmen. Het uitzicht is werkelijk spectaculair! De historische binnenstad van Kopenhagen kent namelijk weinig hoogbouw, dus met zijn 90 meter hoog kun je de hele stad goed bekijken.

Musea & dierenpark
Tot slot in de lijst van Kopenhagen tips: als je nog tijd hebt tijdens je stedentrip Kopenhagen, zijn er nog tal van mooie musea te bezoeken, zoals:

 • Het Hans Christian Andersen Fairytale museum
 • Het Tycho Brahe Planetarium
 • Charlottenborg
 • Københavns Museum
 • Zoologisk Museum
 • Natural History Museum of Denmark

Hopelijk heb je iets aan deze Kopenhagen tips gehad. Heb je zelf nog goede tips? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.

Plaats een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.