In mei zijn wij begonnen aan onze roadtrip van 2 maanden door Europa. Na lang wachten zijn we half mei vertrokken met als eerste stop Normandië. Ik had niet zoveel gevoel bij deze streek, omdat ik me er nooit echt over had ingelezen. Eenmaal aangekomen werd me meteen duidelijk wat voor indrukwekkend gebied Normandië is. Hier is zo enorm veel gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog…..invasiestranden normandie

Normandië is internationaal bekend geworden door D-Day, 6 juni 1944. D-Day was de start van de bevrijding van Europa. De geallieerde troepen vielen op D-Day Frankrijk binnen om hen te bevrijden van de Duitsers. In Normandië kun je veel oorlogsbezienswaardigheden terugvinden, zodat wij ons (deels) kunnen inleven wat er destijds allemaal heeft plaatsgevonden en wij nu allemaal in vrijheid kunnen leven.

Kijk de films “The Longest Day” en “Saving Private Ryan” voordat je naar Normandië gaat. Deze films geven een goed beeld hoe het er tijdens de oorlog aan toe is gegaan in Normandië, waardoor je je goed kunt inbeelden in wat voor bizarre omstandigheden men destijds de oorlog beleefde en voerde.

Invasiestranden Normandië

Omaha beach is een van de stranden waar de geallieerden op D-Day in gevecht zijn geraakt met de Duitsers. In totaal kwamen er op 6 juni 1944, 175.000 manschappen aan op de invasiestranden van Normandië. Op deze zelfde dag zijn er duizenden militairen om het leven gekomen.

Op Omaha beach zijn veel soldaten aan land gekomen. Andere bekende invasiestranden van Normandië zijn Utah beach, Gold beach, Juno beach en Sword beach. Via schepen kwamen ze aan, klaar om Europa te bevrijden. Al tijden was het relatief rustig, dus de Duitsers schrokken zich rot toen ze de zee ineens zwart zagen kleuren van alle schepen die richting hen kwamen varen. In zeer grote aantallen werden de Duitsers aan land aangevallen. Maar de bevrijding ging alles behalve eenvoudig. Op de invasiestranden zijn heel veel soldaten om het leven gekomen en heeft een heftige strijd gewoed. Zat je in de eerste schepen die aan land kwamen, dan was de kans groot dat je direct neergeschoten werd, zodra de laadklep van het schip naar beneden ging. De Duitsers stonden in hun bunkers klaar om iedereen neer te schieten.

Amerikaanse begraafplaats Normandië

In het stadje Colleville Sur Mer is een indrukwekkende begraafplaats gemaakt, genaamd Normandy American Cemetery and Memorial. Op deze marmeren begraafplaats vind je maar liefst 9.386 graven.

Het is een zeer indrukwekkende begraafplaats, gelegen naast Omaha beach. In de eerste plaats vanwege de grote hoeveelheid graven. Je kunt je amper voorstellen dat er zoveel mensen zijn omgekomen in de poging om Europa te bevrijden. In de tweede plaats vanwege de  prachtig aangelegde omgeving. Kort geknipt gras, perfect afgesnoeide bomen, grafstenen in militaire precisie achter elkaar gezet. Het is zo indrukwekkend, je wordt er stil van en je krijgt kippenvel over je hele lichaam.

Amerikaanse begraafplaats Normandië

Pointe du Hoc

Ook Pointe du Hoc geeft een heel goed beeld over wat er destijds is gebeurd. De bommen die vanaf de zee en vanuit de lucht zijn afgevuurd en de enorme gaten die deze hebben aangebracht aan land, zijn nog steeds zichtbaar. Je kunt het je amper voorstellen dat een bom zo’n grote krater kan veroorzaken. Sta je er in dan kun je niet over land kijken, zo diep zijn ze. Ook kun je een bunker in om te zien hoe de Duitsers verstopt zaten. Verder zorgen de pantserwagens en bommenwerpers voor een zeer indrukwekkend beeld. Pointe du Hoc was het eerste punt dat werd veroverd van de Duitsers.

pointe du hoc

Overige Normandië tips

In heel Normandië vind je ter nagedachtenis aan deze afschuwelijke periode musea en andere bijzondere plaatsen ter nagedachtenis. Enkele tips:

  • Sainte Mère Eglise: Op D-Day werden 15.000 Amerikaanse parachutisten gedropt, een van de parachutisten bleef aan een kerktoren hangen. Onder hem zag hij zijn medestanders doodgeschoten worden. Zelf hield hij zich 2 uur als dood, terwijl hij al in zijn voet was geraakt. Uiteindelijk werd hij door een Duitse soldaat van de kerktoren gehaald. Hij kon de Duitse soldaat niet horen, omdat hij al die tijd naast de kerkklok had gehangen. Aan de top van de kerk is een pop gehangen met een parachute om dit verhaal levend te houden.
  • Duits militair kerkhof, La Cambe:  minder mooi dan de Amerikaanse begraafplaats, maar alsnog erg indrukwekkend.
  • Arromanches: Vissersdorpje dat werd bezet door de Duitsers. Je kunt er de betonnen caissons bewonderen.

Langs de snelweg zie je allemaal borden met oorlogsbezienswaardigheden. Heb je nog niet alles gepland en heb je voldoende tijd, rij dan gewoon eens langs een van de aanbevolen plaatsen.

Wij hebben het bezoek aan dit gebied gecombineerd met een tripje naar Mont Saint Michel. Dit schiereiland ligt op ongeveer 1 uur en 45 minuten rijden van de invasiestranden en is een absolute aanrader!

Plaats een reactie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.