September en oktober zijn één van de beste maanden om te surfen in Frankrijk. Vaak nog mooi zomerweer. Warm zeewater. En vrijwel altijd golven, omdat er in deze periode talrijke depressies op de Atlantische Oceaan ontstaan.

Waar kun je dan het beste surfen?
Hieronder vind je onze 5 favoriete surfspots voor september en oktober uitgelicht.

1. Baie de Trépassés

Bretagne is een nog vrij onbekend surfersparadijs. En in het uiterste en meest westelijke puntje van Frankrijk ligt een pareltje. Een baai met altijd fris water. En altijd golven; Baie de Trépassés. Het is een vrij grote baai. Met golven in het midden en aan de zuid- en noordkant van de baai. Je kunt dus kiezen waar het voor jou het beste breekt. Een mooi gebied om ook eens een wandeling te maken en de baai van bovenaf te zien. Wat betreft het weer; ja, het regent er wel eens. Maar zoals de localen zeggen: It only rains on fools.

Praktische tips Baie de Trépassés:

baie de trepasses

2. La Sauzaie

In de Vendee, vlakbij het dorpje Bretignolles sur Mer ligt een plek waar een fantastische golf kunt breken; la Sauzaie. De Vendee heeft veel moois te bieden voor surfers. De kust kent veel hoeken en er liggen rotsen in het water die de golven doen breken.

La Sauzaie is een pareltje. Eén van de vele reefbreaks in de Vendee. Door de ondergrond breken de golven hier altijd hoger dan in de omgeving. Verwacht wel wat drukte door de lokale surfers.

  • Surfles? helaas. Hiervoor moet je iets naar het zuiden rijden. Bij Plage Les Dunes (zowel een surfstrand als camping) zit Altantic Lizard Surfschool.
  • Tip voor overnachting: Camping Les Cypres. Een auto is dan wel nodig. Maar deze camping ligt op loopafstand van een ander leuk strand. En vlakbij het dorpje St. Gilles.

En wist je, dat de Vendee samen met de Cote d’Azur jaarlijks de meeste zonuren heeft?

3. Le Porge

De surfspot, die het dichtst bij Bordeaux ligt. Dus erg makkelijk om naartoe te rijden. En toch is het hier niet heel druk. Tenminste, als je het vergelijkt met het een paar kilometer verderop gelegen Lacanau.

Le Porge is een klein Frans dorpje. Di dorp is zelf niet eens zo aantrekkelijk, maar Plage le Porge is des te aantrekkelijker. Typisch Frans ook. Met links en rechts de naaktstranden. De geur van het naaldbos. En goede golven. In het hoogseizoen huur je hier eenvoudig op diverse plekken een surfboard. Surflessen zijn hier uiteraard ook mogelijk.

Praktische tips Le Porge

  • Surfles kun je hier in het hoogseizoen nemen. Er is verspreid een aantal containers waar de surfscholen (Skeepskool en So Nice) hun boards opslaan en verhuren.
  • Campingtip: Camping La Grigne. Op loopafstand van het strand.

4. Vieux Boucau

Twee uur rijden naar het zuiden vanaf Bordeaux. Hier vind je vrij veel Nederlanders in de zomervakantie. Maar vanaf september wordt het hier lekker rustig. Terwijl dan het water juist op z’n warmst is. En de golven elkaar in hoog tempo opvolgen.

Vieux Boucau ligt ook in de buurt van Hossegor. Waar jaarlijks in de herfst een surfwedstrijd gehouden wordt en de beste surfers ter wereld naar deze regio trekt.

Praktische tips Vieux Boucau:

  • Surfboards kun je huren bij Alternative Surfschool of Ecole de Surf Cote Francaise.
  • Ook voor surfles kun je bij deze surfscholen terecht.
  • Via AirBnB kun je goed een appartement huren direct aan de rand van het strand.

7. Lafitenia

Het Baskenland voelt een beetje als Californië. In alle auto’s ligt wel een surfboard. Het is er lekker warm, maar het kan er ook flink plensen.

Hier vind je Biarritz. Biarritz is surfcity van Europa. Hier is het surfen in Europa begonnen. Het is een leuke Franse stad. Je proeft hier al letterlijk het Spaanse leven gecombineerd met het Franse leven. Dat maakt het Baskenland een interessante smeltkroes. Heerlijke cultuur en een smakelijke keuken.

Lafitenia ligt net onder Biarritz. Op een werkelijk fenomenale plek breken de golven op een vaste plek. Allemaal naar rechts. Omdat het zo’n heerlijke golf is, ben je hier nooit alleen aan het surfen. Maar ga er heen. Het is de moeite. Je peddelt eenvoudig naar de piek waar de golven breken. Je laat wat surfers voorgaan. Totdat jouw golf komt. Want die komt wel.

Praktisch tips Lafitenia:

  • Camping Playa is de perfecte plek. Vanuit je campingplek kijk je direct op de spot. Best lekker wakker worden ;-). En vanuit hieruit loop je snel naar wat andere spots in de buurt. Het is geen top camping qua voorzieningen.
  • Voor een hapje en drankje raden we Kostaldea In Guethary. Een betere plek bestaat bijna niet. Zit het vol, ga dan naar Bahia Beach.

lafitenia beach

Ontdek meer uitgebreide informatie over surfen in Frankrijk. Hier is ook een uitgebreide Surfgids voor Frankrijk beschikbaar.

Plaats een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.