Sentiero degli dei betekent “Het pad van de goden”. Ja die moet je lopen, zeiden de locals tegen ons toen we bij de Amalfikust op vakantie waren. Ik moet toegeven dat het in eerste instantie niet heel aantrekkelijk klonk “pad van de goden”. Ze waarschuwden ons dat het een pittige wandeling was en vroegen ons of we fit waren. Deze vraag beantwoordden we positief en we prikten een dag om de wandeling Sentiero degli dei te gaan lopen.

sentiero degli dei hike

Sentiero degli dei

‘s Morgens bij ons appartement tijdens het ontbijt vertelden we de eigenaresse dat we haar advies zouden volgen en de wandeling gingen maken. Ze lachte en vond het ontzettend leuk. Vervolgens gaf ze ons wat extra eten (en dat is geen straf in Italië), omdat we genoeg energie nodig hadden zei ze. Geen probleem vonden we en aten al het lekkers op. Na het ontbijt pakten we onze spullen, namen wat extra water mee en trokken onze gympen aan.

Wij sliepen in Casa Colombo in Praiano en raden dit knusse appartementencomplex aan iedereen aan. Er zijn slechts een paar kamers waardoor je je alleen in de bergen waant. Het ligt heel centraal in de Amalfikust en kunt vanaf hier alle plaatsjes bezoeken. Casa Colombo wordt door een vriendelijk Italiaans gezin gerund en iedere ochtend staat er een vers gemaakt Italiaans ontbijtje klaar, met de lekkerste taartjes, broodjes en sappen. Alles wordt door hunzelf gemaakt en bij voorkeur uit eigen tuin. Je kijkt uit over de kustlijn, zowel vanaf je appartementje als het (ontbijt)terras. Een dikke 10 kreeg het van ons!

Boven ons appartement langs liep een pad dat ons naar het startpunt van de Sentiero degli dei bracht, namelijk het Piazza Paolo Capasso in Bomerano. Dit pad van Praiano naar Bomerano is een absolute killer! Het is een steile klim van honderden meters en honderden ongelijke traptreden. Ik moet toegeven dat er halverwege dit pad door mij heen ging om terug te keren. De wandeling moest nog beginnen, want we liepen nu pas naar de Sentiero degli dei toe! Gelukkig heb ik dit niet gedaan.

sentiero degli dei

Wandelen Amalfikust

In Bomerano start de officiële wandeling Sentiero degli dei. Op het plein Piazza Paolo Capasso vind je het startsein van de wandeling en ook een informatiepunt waar je wat informatie of een kaart kunt vragen.

Wandelen langs de Amalfikust is echt prachtig! De Amalfikust is zelfs zo mooi dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en wij snappen wel waarom! Rij niet alleen langs de stadjes, maar maak er ook een van de prachtige wandelingen. Je hebt er prachtige uitzichten, loopt langs mooie wijnranken, oude bergdorpjes, rotsen, grotten en steile afgronden. Onderweg zie je de mooiste en pure natuur, zoals braamstruiken, vijgenstruiken, prachtige bloemen en her en der wat dieren zoals ezels.

sentiero degli dei wandeling

De Sentiero degli dei hike

De Sentiero degli dei hike is op een hoogte van ongeveer 550 meter. Je wandelt door de bergen over smalle paadjes, langs steile afgronden en je klimt over trappetjes die alles behalve recht zijn aangelegd. Start ‘s morgens zodat je niet op het heetst van de dag midden in de bergen bent. De wandeling is af te raden als je niet goed ter been bent. Loop je met kinderen, dan kan dat wel, maar hou ze dicht bij je vanwege de steile afgronden. Wandelen met een kinderwagen is hier onmogelijk.

sentiero degli dei

 

De Sentiero degli dei hike brengt je van Bomerano naar het eindpunt Nocelle. Onderweg zie je de gehele Amalfikust aan je voorbij gaan. Tijdens het wandelen kom je een aantal picknicktafels tegen waar je even kunt rusten of wat kunt eten en een kerkje waar je even binnen kunt kijken.

De Amalfikust staat bekend om citroenen. Niet voor niets komt hier het lekkere drankje Limoncello vandaan. Je komt onderweg ook een kraampje tegen waar je heerlijke versgeperste citroensap of sinaasappelsap kunt kopen. Goed voor de dorst en extra vitamientjes!

wandelen amalfikust

Zodra je bij het eindpunt bent van de Sentiero degli dei, kun je twee routes kiezen, richting Positano of naar Montepertuso. Wij kozen voor Positano, niet de meest makkelijke optie maar zeker een hele toffe! Je moet namelijk (schrik niet) 1.800 traptreden naar beneden lopen! Nadat we deze tocht hebben afgelegd, beloonden we onszelf met een heerlijke lunch aan het strand van Positano. Een heel gezellig plaatsje met heerlijk Italiaans eten! Toen onze buikjes vol zaten en we weer overladen waren met energie, keken we elkaar aan en besloten we de route terug te lopen en niet de bus te pakken. Vol goede moed hebben we de 1.800 traptreden weer omhoog gelopen en hebben we de Sentiero degli dei ook vanaf de andere kant gelopen. De zon stond lager waardoor het uitzicht ook weer anders was, prachtig! Met een camera vol mooie foto’s en vermoeide benen (in totaal 6 uur gelopen), zijn we bij terugkomst neergeploft met een wijntje en heerlijke Italiaanse hapjes, nagenietend van deze super mooie dag!

sentiero degli dei

Plaats een reactie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.