Grote kans dat je het plaatsje Hum niet kunt aanwijzen op de landkaart. Hum is namelijk het kleinste stadje ter wereld en ligt in Kroatië. Tijdens onze rondreis door Kroatië zijn we naar Hum gereden en wat is het leuk om daar langs te gaan! Een super schattig klein plaatsje midden in de bergen. Bovendien is de natuur onderweg adembenemend mooi!

Hum natuur

Waar ligt Hum?

Hum ligt dus in Kroatië en om precies te zijn bovenin Istrië. Op het kaartje hieronder zie je Hum bij het rode pinnetje aangegeven. Hum ligt dus redelijk centraal in Kroatië en is goed te bereiken als je in Istrië op vakantie bent.

Hum kleinste stad ter wereld

Hoe kom ik in Hum?

Om in Hum te komen moet je even je best doen. Wij kwamen vanuit de Plitvice meren, via Rijeka naar Hum. Dat is iets meer dan 2,5 uur rijden. Hum wilde we meenemen als tussenstop, omdat we benieuwd waren hoe dit piepkleine stadje eruit zou zien en we hadden gelezen dat dit een aanrader was. Wat we nog niet wisten is hoe mooi het er is en hoe mooi de natuur onderweg is. Het eerste gedeelte reden we natuurlijk gewoon over de snelweg richtig Rijeka, maar op een gegeven moment moet je daar vanaf om over onverharde paadjes je weg te vervolgen naar Hum.

Hum natuur

Bij ons was een deel van de route afgesloten waardoor we geen idee hadden waar we waren, maar het maakte ons niet uit, omdat alles zo mooi groen was dat we de rit zelf al een feestje vonden. Na een tijdje rijden kwamen we een verloren boer tegen die we de weg konden vragen. De tomtom wist inmiddels allang niet meer waar we beland waren dus we waren blij dat we iemand tegenkwamen.

De boer vertelde ons dat we nog iets verder moesten rijden. Totaal onverharde wegen en overal rotsblokken troffen we onderweg. Super leuk avontuur, we waren blij dat we met een oude auto op vakantie waren gegaan! Eenmaal een eindje verder troffen we een bord aan “Welkom in Hum”. Yes, we hadden het toch gevonden! Hoe we er zijn aangekomen kunnen we je niet navertellen, maar dat het de moeite waard is wel! Hopelijk is de weg als jij gaat weer gemaakt.

Hum aankomst

Wat kan ik doen in Hum?

Zoals gezegd is Hum de kleinste stad ter wereld, dit betekent dus dat het super klein is en daardoor is er ook niet heel veel te doen. Maar een stadje zou een stadje niet zijn als er geen kerk en centrum(pje) zou zijn. Dus loop daar ook zeker even langs! Je leest her en der wat over de geschiedenis en je kunt er heerlijk wat eten of drinken. Niets bijzonders, maar met liefde gemaakt. Je hebt vanaf het terras een prachtig uitzicht over de groene bergen.

Hum kerkHum stadje

Hum

Oh en vergeet zeker niet de huisgemaakte drank te proeven in het drankwinkeltje. Ze legt je met liefde uit wat je er allemaal kunt drinken en je mag allemaal verschillende likeurtjes proeven. Ze hebben hier drankjes met hele unieke en natuurlijke smaken. Het is absoluut de moeite waard om hierheen te gaan en misschien wel een lekker flesje mee naar huis te nemen! Cheers!

hum likeurtjes proevenHum drankwinkelHum winkel

Plaats een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.