Als je op vakantie naar Kroatië gaat, dan mag een bezoek aan de Plitvice meren ab-so-luut niet ontbreken! Het is een bijzonder mooi nationaal park waar je prachtige meren en watervallen ziet. De meren zijn smaragdgroen en daardoor lijkt het alsof je in een sprookje bent beland.

Wat vind je in het nationaal park Plitvice meren?

In het nationaal park Plitvicemeren is genoeg te zien! Het park is maar liefst 266 vierkante kilometer groot, bestaat uit 16 meren en meer dan 90 watervallen! De hoogste waterval is 78 meter hoog. De Plitvicemeren zijn verdeeld in de bovenmeren (Gornja) en de beneden meren (Donja). De grootste meren zijn tot 470 meter lang en 46 meter diep. De meren zijn zo populair omdat ze een prachtige smaragdgroene kleur hebben. Hou je camera paraat, want deze zul je nodig hebben!

Naast al dit prachtige water bestaat het park uit hoge bossen waar verschillende wilde dieren leven, zoals wolven, beren, wilde zwijnen en herten. De sparren die er staan zijn tot wel 50 meter hoog, je kijkt je ogen uit!

plitvice meren

Wat kun je doen in het park?

In dit nationale park kun je heerlijk wandelen. Je loopt langs de prachtige meren en watervallen en door de mooie bossen. Je kunt hier makkelijk vele uren vertoeven! Je kunt de meren oversteken over houten bruggetjes of met een rondvaartboot. Hier kun je kiezen tussen 2 routes, namelijk de korte en de lange boottocht. De korte brengt je in 5 minuten naar de andere kant van het Kozjak meer, de lange route brengt je in 20 minuten van het hoge deel van het park naar het lage deel. Ideaal als je beide gebieden wilt verkennen! Door het nationale park rijdt ook een trein van de ene naar de andere kant van het park. Ben je er in de lente of de zomer? Dan kun je er tevens een roeiboot huren.

Zwemmen in Plitvice meren

Ondanks dat het mooie water je waarschijnlijk aantrekt om er een lekkere plons in te nemen, is het niet toegestaan om te zwemmen in Plitvice meren. Doe dit dan ook niet. Het is een nationaal park waar nog veel mensen na jou ook van willen genieten, ga dus niet zwemmen in de Plitvice meren! Je bikini meenemen is daarom niet nodig.

Plitvice lake

Plitvice meren ingang en wandelroutes

Het park heeft twee ingangen waar je gemakkelijk kunt parkeren. Bij beide ingangen vind je plattegronden van het park met daarbij alle routes die je kunt maken. Daarnaast staat er personeel bij de ingang die je advies kunt vragen hoe je jouw dag het best kunt indelen. Alle wandelroutes zijn met elkaar te combineren, waardoor je de hele dag kunt in het park rondlopen.Je zult in het park niet verdwalen, dus combineer lekker van alles waar jij zin in hebt. Pak ook gerust tussendoor een treintje of rondvaartboot. Hier hoef je niet apart voor te betalen, hou alleen je kaartje bij de hand zodat ze een stempel kunnen zetten.

Plitvice meren boot

Wandelroutes voor ingang 1

Bij ingang 1 kun je de volgende wandelroutes starten:

 • Wandelroute A – duurt 2 tot 3 uur – je wandelt door het lage deel van het park
 • Wandelroute B – duurt 3 tot 4 uur – je wandelt door het lage deel van het park, inclusief de korte boottocht over het Kozjak meer
 • Wandelroute C – duurt 4 tot 6 uur – je wandelt door het lage en het hoge deel van het park, inclusief de lange boottocht over het Kozjak meer en de lange treinrit
 • Wandelroute K – duurt 6 tot 8 uur – je wandelt de hele dag door het park zonder boottocht of treinrit.

Wandelroutes voor ingang 2

Bij ingang 2 kun je de volgende wandelroutes starten:

 • Wandelroute E – duurt 2 tot 3 uur – je wandelt door het hoge deel van het park, inclusief de korte boottocht en de treinrit
 • Wandelroute F – duurt 3 tot 4 uur – je wandelt door het lage deel van het park, inclusief de korte en de lange boottocht en de treinrit
 • Wandelroute H – duurt 4 tot 6 uur – je wandelt door het lage en het hoge deel van het park, inclusief de lange boottocht over het Kozjak meer en de lange treinrit
 • Wandelroute K – duurt 6 tot 8 uur – je wandelt de hele dag door het park, zonder boottocht of treinrit.

Wij raden aan om route H te lopen, zodat je het hele park kunt zien en niets hoeft te missen. Neem je tijd, maak veel foto’s en geniet van dit prachtige stuk natuur!

Hoe kom je bij de Plitvice meren?

De Plitvice meren liggen centraal in Kroatië en daardoor vanuit heel Kroatië goed te bereiken. Rij je vanuit Zadar dan ben je ongeveer 1,5 uur bezig en vanuit Rijeka is het 2 uur rijden. Rijeka is tevens het dichtstbijzijnde vliegveld. Wij raden aan om met de auto te gaan, zodat je op tijd kunt vertrekken naar het park.

plitvice lakes

Beste tijd om Plitvice meren te bezoeken

De Plitvice meren kun je het hele jaar bezoeken en dat doen velen met jou. Vooral in de zomer is het er erg druk. Ontkom je niet aan de zomervakantie, ga dan heel vroeg naar het park zodat je de grote massa voor bent. Heb je de keuze, dan raden wij je aan om in het voor- of naseizoen naar de Plitvice meren te gaan.

Je kunt het park overigens het hele jaar bezoeken. In de herfst zijn de watervallen het volst en misschien wel het mooiste vanwege het regenseizoen. In de winter is het park sprookjesachtig zodra het heeft gesneeuwd en er ijs ligt. (Let op: de trein en de rondvaartboot zijn niet beschikbaar in de winter, vanwege de sneeuw en ijs.) Ga je in de zomer dan zal het park prachtig in bloei staan.

De toeristenbussen komen rond 9 uur aan in het park. Zorg dat jij er al op tijd bent en koop jouw toegangskaartje al een dag van te voren. Je kunt dan direct het park in.

Plitvice meren openingstijden en entreeprijzen

Het park is het hele jaar open en je kunt er altijd in. Wil je op de dag zelf een toegangskaartje kopen, dan kun je dat vanaf 8 uur ‘s morgens bij de ingang van het park doen. De entreeprijs is seizoensafhankelijk en kost voor één dag tussen de 7 en 24 euro. Ben je met kinderen, studenten of een grote groep op reis, vraag dan naar de kortingsacties.

Plitvice waterfalls

Plitvice meren camping

In de buurt van de Plitvice meren liggen een aantal campings, bijvoorbeeld Turist Grabovac (kleine camping), Korana (middelgrote camping) en Borje (grote camping). Deze liggen allen binnen een straal van 15 kilometer tot de plitvice meren. Boek je staanplaats tijdig, want ze zullen snel bezet zijn!

Plitvice meren hotel

Geen zin om te kamperen? Dan kun je ook in een hotel in het park slapen, hoe leuk is dat!? (hier zit uiteraard wel een prijskaartje aan) Je kunt kiezen uit de volgende hotels: Grabovac, Bellevue, Plitvice en Jezero. Ook bij de hotels geldt; boek tijdig!

Handige tips

 • Zoals gezegd; ga buiten het hoogseizoen en vertrek voor de massa. Zorg dat je er het liefst voor 8 uur bent.
 • Plan minimaal één dag in je reisschema om de Plitvice meren te bezoeken.
 • Draag goede wandelschoenen en geen slippers. Er zijn af en toe slipperige weggetjes waardoor slippers niet verstandig zijn. Het is niet nodig om bergschoenen te dragen.
 • Kies voor lekker zittende kleding en neem eventueel een (dun) jasje mee. In het bos kan het uit de zon wat frisser zijn.
 • Neem voldoende water mee.
 • De restaurants zitten vaak vol en zijn prijzig, neem daarom je eigen lunch mee.
 • Zorg voor een opgeladen camera of extra batterijen, want je zult heel veel foto’s van dit prachtige park maken!

plitvice meer groenblauw

plitvice waterfal

En, ga je ook?

Plaats een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.