Eisriesenwelt is één van de mooiste bezienswaardigheden in Salzburgerland. Deze ijsgrot in Oostenrijk is de grootste ijsgrot ter wereld en is maar liefst 42 kilometer lang! Eén kilometer hiervan is opengesteld voor toeristen, waar je prachtige ijs rotsformaties en ijssculpturen ziet. Wij hebben de Eisriesenwelt bezocht en vinden het een absolute aanrader. Het is ontzettend bijzonder dat je buiten in je zomerse kleding loopt en dan binnen een enorme ijsgrot kunt bewonderen. Ook met kinderen is dit een ontzettend leuke trip!

Eisriesenwelt ijsgrot Oostenrijk

Hoe kom ik er?

Eisriesenwelt ligt in het dorpje Werfen en ligt zo’n 45 minuten rijden van Salzburg en 1.15 uur van Hallstatt. Je kunt er makkelijk naartoe rijden en daar parkeren.

Je kunt er ook voor kiezen om de auto in Werfen te parkeren en vanaf daar met de bus naar de Eisriesenwelt te gaan. De bus vertrekt vanaf “Werfen Bahnhof” en de rit duurt ongeveer 12 minuten. Een retour kost 7 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen.

Openingstijden ijsgrot Oostenrijk

Openingstijden bezoekerscentrum en kaartverkoop:
Mei: 8 – 15 uur
Juni: 8 – 15 uur
Juli: 8 – 16 uur
Augustus: 8 – 16 uur
September: 8 – 15 uur
Oktober: 8 – 15 uur

Openingstijden ijsgrot:
Mei: 9.30 – 15.45 uur
Juni: 9.30 – 15.45 uur
Juli: 9.30 – 16.45 uur
Augustus: 9.30 – 16.45 uur
September: 9.30 – 15.45 uur
Oktober: 9.30 – 15.45 uur

Als je de Eisriesenwelt gaat bezoeken, wees je er dan van bewust dat je zeker niet de enige bent met dit goede idee. Het kan er enorm druk zijn! Zeker in de piek maanden juli en augustus. Zorg dat je er op tijd bent! Wij waren in juni naar Eisriesenwelt en hebben ervoor gezorgd dat we met de eerste lift naar boven konden. Eenmaal weer terug bij de auto zagen we dat de hele parkeerplaats vol stond en er rijen stonden bij de lift.

Ga zo vroeg mogelijk heen, zodat je lange wachtrijen voorkomt. Als je er rond 8 uur bent, heb je een parkeerplek, kun je rustig naar boven lopen en sta je niet in de wachtrijen bij de kabelbaan en ingang van de grot.

Eisriesenwelt bezoeken: Prijzen

De Eisriesenwelt bezoeken is helaas niet gratis.Eisriesenwelt kaart

Toegang tot de grot
€ 12,- per persoon
€ 9,- voor kinderen tussen 15-18 jaar
€ 7,- voor kinderen tussen de 5-14 jaar

Toegang tot de grot + retour met de kabelbaan
€ 24,- per persoon
€ 18,- voor kinderen tussen 15-18 jaar
€ 14,- voor kinderen tussen de 5-14 jaar

Tevens gelden er gereduceerde tarieven als je de grotten met het gezin bezoekt. Kijk hier voor alle actuele toegangsprijzen van de Eisriesenwelt.

Wandelen of met een kabeltrein naar boven?

Wij raden absoluut aan om met de kabeltrein naar boven te gaan. Deze rit duurt slechts 3 minuten. Wij zijn zelf erg sportief maar waren blij dat we een kaartje hadden gekocht voor de kabeltrein. Ook als je kiest voor de kabeltrein moet je nog een flinke klim maken en in de grot loop je ook de nodige trappen (1.400 stuks). Wil je toch wandelen, hou dan rekening met een wandeling van zo’n 1,5 uur. Dit pad is niet overdekt, hou hier rekening mee als het regent.

Hoe ziet een trip naar Eisriesenwelt eruit?

De dag dat je de Eisriesenwelt gaat bezoeken zal een heerlijke dag zijn (mits je niet uren in de rij staat voor de kassa of kabelbaan…). Zodra je de auto hebt geparkeerd, loop je naar het bezoekerscentrum. Hier kun je de toegangskaarten kopen. Vervolgens loop je een stuk naar boven toe, naar de kabelbaan. Ben je op tijd, dan kun je de gondel direct in en word je naar boven gebracht. Ben je toch wat later, dan zul je hier even in de rij moeten wachten. Eenmaal boven staat er een flinke klim je te wachten. Gelukkig is het uitzicht prachtig en is het dus helemaal niet vervelend om hier te wandelen! Na zo’n 20 minuten naar boven lopen kom je aan bij de ingang van de grot. Hier word je in twee groepen verdeeld. De Engelse en de Duitse tour. Het is verstandig om je hier warm aan te gaan kleden, ondanks dat je het waarschijnlijk nog erg warm hebt van de klim naar boven. Straks gaat de deur van de ijsgrot open en word je naar binnen geblazen door de wind en is het ineens erg koud.

Zodra je binnen bent begint de tour en zal de gids je meenemen langs prachtige ijs rotsformaties en ijssculpturen, je vertellen over het ontstaan van de ijsgrot en hoe deze in de toekomst blijft groeien. Een bezoek aan de Eisriesenwelt is altijd met een gids, zonder gids mag je de ijsgrot niet in. Wij vonden het erg interessant en hadden een fijne gids die goed Engels sprak. Ongeveer de helft van de bezoekers krijgt een lantaarn mee tijdens de tour zodat er wat licht is.

In de ijsgrot loop je ongeveer 1 uur en 15 minuten en in deze tijd loop je 1.400 traptreden. 700 treden naar boven en 700 treden naar beneden. Wees je hiervan bewust en beoordeel zelf of je dit fysiek aankunt. De wandeling gaat overigens heel langzaam, dus wees niet bang dat je een mega conditie moet hebben. Ook voor kinderen is dit goed te doen.

Zodra de tour is afgelopen, wandel je terug naar de kabelbaan (20 minuten) en ga je vervolgens weer terug naar de auto.

Eisriesenwelt oostenrijk ijsgrot

Wat moet ik aantrekken?

Het is verstandig om warme kleding aan te trekken als je de ijsgrot in Oostenrijk gaat bezoeken. In de ijsgrot is het namelijk koud met temperaturen onder of op het vriespunt. Dit geldt ook voor de zomermaanden dus laat je niet verrassen.

Trek in ieder geval een lange broek aan, een trui en dichte schoenen. Neem daarnaast een jas mee en eventueel een sjaal, handschoenen en een muts. Wij hadden zelf geen sjaal, handschoenen en muts meegenomen en hebben deze niet gemist. Anderen zagen wij hier wel mee lopen.

Wat moet ik meenemen?

Als je Eisriesenwelt gaat bezoeken dan hoef je behalve warme kleding eigenlijk niets mee te nemen. Mocht je wat willen eten of drinken dan is er bij de kabelbaan de mogelijkheid om iets te kopen. Wij raden niet aan om een grote tas mee te nemen in de grot, omdat het binnen erg druk is en je dicht tegen elkaar aan kan lopen.

Beste reistijd

De Eisriesenwelt is te bezoeken van mei tot en met oktober. Het maakt hierin niet uit of het regent of juist de zon schijnt. Veel mensen kiezen ervoor om de Eisriesenwelt te bezoeken als het regent, maar omdat de klim naar boven niet overdekt is én het uitzicht prachtig is, is het misschien wel leuker om de Eisriesenwelt te bezoeken bij mooi weer.

Als je buiten de schoolvakanties de ijsgrot kunt bezoeken, is dat zeker aan te raden! In de maanden juli en augustus is het er erg druk.

Overige tips / Handige informatie

  • Trek ongeveer 3 uur uit voor een bezoek aan de Eisriesenwelt.
  • Je kunt vooraf geen toegangskaarten reserveren, deze koop je bij het bezoekerscentrum.
  • Je mag er geen foto’s of filmpjes maken.
  • Voor mensen die in een rolstoel zitten, is de grot helaas niet te bezoeken.
  • Honden mogen mee de grot in.
  • Parkeren bij de Eisriesenwelt is gratis.
  • Een bezoek aan de Eisriesenwelt is heel goed te combineren met een bezoek aan Hallstatt. Hallstatt ligt op 75 minuten rijden en vonden wij heel leuk!

Plaats een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.