Toen wij tijdens onze Roadtrip in Zuid Spanje bij ons appartement Marion Wieskeaankwamen wisten we niet wat we zagen. Een oase van rust, natuur, dieren en prachtige fruitbomen. We werden welkom geheten door een Nederlandse vrouw die dit prachtige Spaanse landgoed beheert. Door haar enthousiasme en trots over haar landgoed waren wij bijzonder nieuwsgierig naar haar verhaal. Want eerlijk is eerlijk, hoe komt een Nederlandse vrouw in een piep klein Spaans dorpje in de middle of nowhere terecht? Hoogste tijd voor Reizenisfijn om eens een paar vragen aan haar te stellen.

Wie ben je, waar kom je vandaan en waar woon je nu?

Ik ben Marion Wieske  (51), ben inmiddels voor de tweede keer getrouwd en heb 3 kinderen. In Nederland woonde ik in het dorp Oude Pekela in de provincie Groningen was ik rij-examinator bij het CBR. Nu woon ik alweer 14 jaar in het heerlijke Spanje en beheer ik een groot landgoed van 2 Duitse eigenaren.

Hoe komt een nuchtere Hollandse vrouw in the middle of nowhere van Spanje terecht?

Mijn man en ik gingen al jaren naar Spanje op vakantie en zijn verliefd geworden op het klimaat, de mensen en de tapas. Toen mijn man een ernstig auto-ongeluk in Nederland kreeg, raakte hij volledig arbeidsongeschikt. Doordat we een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering hadden, kregen we gelukkig veel geld uitgekeerd en besloten we van de overwaarde van ons huis, een tweede huis op het platteland in Zuid Spanje te kopen.finca ranchilles

Hoe heb je dat precies aangepakt?

In 2002 zijn we op zoek gegaan naar een woning en al snel vonden we ons droomhuis. Een oud schattig huisje met 2 hectare grond en een prachtige olijvenboomgaard. Het eerste jaar gingen we er alleen heen tijdens de vakanties, maar al snel besloten we om er samen met onze 2 dochters van 6 en 11 jaar permanent te gaan wonen. Het voelde zo goed! In de zomer van 2003 gingen we over en woonden we officieel in Spanje, in het plaatsje Ronda La Vieja, samen met onze honden en kat. Onze dochters gingen al snel naar de dorpsschool toe in Montecorto. Door de uitkering van mijn man hadden we niet direct de noodzaak om te gaan werken. Dit maakte onze stap naar Spanje een stuk makkelijker en minder onzeker. Bovendien sprak ik de Spaanse taal en dat maakt het hier echt eenvoudiger.

En nu, hoe vergaat het je in het mooie Spanje?

Ik ben inmiddels voor de tweede keer getrouwd. Dit keer met een Duitse man die ik hier in Spanje heb leren kennen. Hij woonde al 2 jaar langer in Spanje. Samen hebben we nog een zoon gekregen en genieten we volop van het Spaanse leven en alles wat we doen en meemaken.

Heb je in Spanje ook een 9 – 5 werkdag, of ziet dat er nu heel anders uit?

Nee, gelukkig geen 9-5 kantoorbaan meer! Ik manage een paardenranch, genaamd Finca Ranchilles, waar we 5 appartementen verhuren. Ik verzorg hier alle boekingen, doe de gastenontvangst, zorg ervoor dat gasten zich op hun gemak voelen en geef ze tips over de prachtige omgeving, Ik heb geen vaste werktijden meer en dat bevalt me uitstekend. Ik ben niet afhankelijk meer van een baas of van collega’s en kan iedere dag zelf indelen. Uiteraard hangt dit natuurlijk wel af van de aankomsttijden van onze gasten.

“Ik mis de HEMA! Dat klinkt misschien gek, maar deze oer-Hollandse winkel is echt mijn favoriet!”

Daarnaast organiseren we 2 keer per jaar een speciale ruiterweek. In zo´n week is de Finca voor normale verhuur gesloten en gaan we met de ruiters elke dag te paard naar één van de prachtige omliggende witte dorpen. Ook doen we wat aan de Spaanse cultuur, bezoeken we een oude stad, proeven we wijn in een bodega en bezoeken we een authentieke flamencoshow. Zo’n week is ook voor ons een heerlijk uitje!

Wat is je tegengevallen nu je in Spanje woont?

Verhuizen naar Spanje lijkt fantastisch en dat is het in heel veel opzichten ook. Maar er zijn ook zeker dingen die me zijn tegengevallen. Als je in Spanje zelf voor je onderhoud moet zorgen is het plotseling geen vakantieland meer, dan is het hard werken om je hoofd boven water te houden. In Nederland heb ik 10 jaar voor het CBR gewerkt als rij-examinator en was alles goed geregeld. In Spanje heb je minder goede voorzieningen. Het schoolsysteem is ronduit slecht, vooral als je geen doorsnee kind hebt en over het ziektekostensysteem kan ik helaas ook geen positief woord zeggen. Het is gratis maar daarvoor krijg je dan ook helemaal niets.

Wat mij verder is tegengevallen is de bereidheid van de locals om je op te nemen in hun privéleven, iets wat waarschijnlijk in een grote stad anders is. De mensen in het dorpje Montecorto zijn allemaal even vriendelijk, maar ik kom na al die jaren nog steeds nergens bij de mensen thuis. Mijn vrienden hier komen net als ik niet uit Spanje. Ook ontzettend gezellig, maar ik had het ook heel leuk gevonden om meer bij de locals betrokken te zijn.

Daar staat aan de andere kant natuurlijk wel heel veel tegenover!

Jazeker! Daar staat voor mij heel wat tegenover… De prachtige natuur, de kleuren, de hoeveelheid dagen met zon waardoor je praktisch altijd buiten kunt zijn en de vrijheid om mijn werkuren zelf in te delen op een prachtige werkplek als Finca Ranchiles. Dat is voor ons heel wat waard!

Is er iets wat je erg mist aan Nederland?

Ik mis de HEMA! Dat klinkt misschien gek, maar deze oer-Hollandse winkel is echt mijn favoriet! En daarnaast natuurlijk mijn familie en vrienden.

Raad je mensen aan om een vakantie door te brengen in dit gebied?

Aan iedereen die overweegt om hier, in de omgeving van Ronda, zijn vakantie door te brengen zou ik zeggen DOEN! Je zult absoluut niet teleurgesteld worden. Er is hier zoveel moois te beleven en te zien. Van de prachtige witte dorpjes, tot de uitgestrekte natuur en de heerlijke tapas.

Wat is jouw advies aan diegene die overweegt ook zo’n stap te maken?

Verhuizen naar het buitenland lijkt van te voren een sprookje en erg makkelijk, maar het is moeilijker dan ik dacht. Aan iedereen die overweegt om hier iets te gaan kopen zou ik het advies willen geven om iemand te zoeken die verstand van zaken heeft, die Spaans én Nederlands spreekt en die jij kunt vertrouwen. Die weet vaak exact wat de valkuilen zijn, waar je zelf niet zo snel aan denkt.

Plaats een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.