Gibraltar ligt aan de zuidkust van Spanje en behoort officieel tot Groot-Brittannië. Het grootste verschil is misschien wel dat het hier – in tegenstelling tot Engeland – wél altijd mooi weer is! Verder is alles er Engels. Je betaalt er met ponden, er rijden rode dubbeldekker bussen, staan rode telefooncellen en je eet er fish and chips. Wij zijn naar Gibraltar geweest tijdens onze roadtrip door Europa en hebben ons hier een dag super goed vermaakt. Wat we hebben gedaan en welke bezienswaardigheden we aanraden lees je hieronder!

Gibraltar

Gibraltar bezienswaardigheden

Let op: voordat je ook maar iets kunt zien in Gibraltar moet je de grens oversteken en de douane langs. Neem daarom je paspoort mee, anders kom je de grens niet over!

1Wandel over de landingsbaan
Misschien wel het meest unieke van Gibraltar is de landingsbaan van het vliegveld. Wij waren hier erg benieuwd naar en waren nog voordat we de douane voorbij waren aan het kijken waar de landingsbaan zou zijn. Nietsvermoedend stapte wij de bus in, maar er kwam geen beweging in het verkeer. We vroegen de buschauffeur waarom we stilstonden en hij zei dat er een vliegtuig aan kwam. Blij als kinderen in een snoepwinkel haastten we ons naar de landingsbaan, die slechts 100 meter voor ons scheen te liggen. We stonden front row toen het vliegtuig vlak voor onze neus landde. Toen het vliegtuig eenmaal voorbij was, gingen de slagbomen weer open en wandelde en reed iedereen weer over de landingsbaan. Ja je leest het goed, het is namelijk gewoon een weg én landingsbaan in één. Dit kun je je op Schiphol natuurlijk niet voorstellen, maar hier is dat gewoon mogelijk. Wees niet bang dat je de landingsbaan mist, want hier kom je altijd langs nadat je de douane voorbij bent en voordat je de stad in gaat.

Gibraltar landingsbaan

Wandelen op de landingsbaan in Gibraltar

2Spot apen op Ape Rock en bewonder het prachtige uitzicht
Het allerleukste vonden wij dat je er apen kunt zien. Nou is dat wellicht niet heel bijzonder, maar omdat je dit doet bovenop een grote rots waarbij je uitzicht hebt over Gibraltar, de haven en de prachtige kustlijn, vonden wij dit zeker uniek!

Voordat je op Ape Rock kunt komen, moet je of een eind wandelen/klimmen of je kunt met de kabelbaan omhoog. Een ritje met de kabelbaan kost 16,50 euro per persoon (enkele rit) en 19,50 euro per persoon (retour). Wij vonden dit behoorlijk prijzig, maar hebben het alsnog gedaan. Gelukkig was het uitzicht vanaf Ape Rock te gek en hadden we een heldere dag waardoor we ontzettend ver konden kijken. En daarbij konden we ook nog veel apen spotten. Een aap had net een baby gekregen, zo schattig! De combinatie apen, natuur en prachtig uitzicht was wat ons betreft perfect!

De apen zijn er trouwens aan gewend dat er mensen rondlopen, dus je hoeft niet bang voor ze te zijn. Het blijven natuurlijk wel wilde dieren, dus kom niet al te dichtbij en laat ze lekker hun eigen gang gaan.

apen in gibraltar

Ape rock Gibraltar

3Bezoek de indrukwekkende tunnels
Gibraltar heeft een enorm tunnelstelsel. Deze tunnels zijn gemaakt door het Britse leger en zijn in totaal meer dan 50 kilometer lang! Best gek als je je bedenkt dat Gibraltar nog geen 7 vierkante kilometer groot is. De tunnels zijn absoluut het bezoeken waard. Je kunt er doorheen rijden en een toer boeken met een gids. Deze gids zal je dan meer vertellen over het ontstaan van de tunnels. De meest bekende tunnels in Gibraltar zijn De Second World War Tunnels en De Great Siege Tunnels. In de tunnels hebben duizenden soldaten zelfs enkele jaren geleefd, echt bizar!

Tunnels in Gibraltar

4Winkel op Main Street
Main Street is zoals de naam al zegt de straat door het hart van het centrum. Je kunt er lekker winkelen. Zo vind je er leuke kledingwinkels, boetiekjes en ook ontzettend veel juweliers, tabak- en drank zaken en parfumerieën. In Gibraltar betaal je geen belasting, waardoor deze items hier goedkoper zijn. Hiermee bespaar je weer wat geld, dat je mooi kunt uitgeven aan een hapje of drankje op het plein waar Main Street eindigt.

[insert_php]
include ‘mapGibraltar.php’;
[/insert_php]

 

Gibraltar bezoeken tips

  • Neem je paspoort mee! Voordat je Gibraltar in kunt, moet je namelijk langs de douane. Ben je je paspoort vergeten, dan kom je Gibraltar niet in en dat zou natuurlijk zonde zijn!
  • In Gibraltar betaal je officieel met ponden. Zorg dat ze bij je hebt of een pinpas/creditcard meeneemt. Overigens heb je verschillende wisselkantoren op Gibraltar en kun je soms ook gewoon met euro’s betalen.
  • In restaurantjes wordt gerekend in ponden en tijdens ons bezoek (juni 2017) werd standaard gerekend met de koers 1,5. Ons werd als tip gegeven om met een pinpas of creditcard te betalen omdat dit voor ons gunstiger zou zijn.
  • Net na de douane is het busstation. Hier kun je onder andere op bus 5 of bus 10 stappen. Beide rijden door Gibraltar en brengen je langs de trekpleisters. Het is een soort hop on hop off bus, je kunt namelijk iedere keer weer opstappen. Je betaalt 3 euro per persoon. Wij namen bus 10, omdat deze bus meer stops heeft en doorrijdt tot Ape Rock.

Gibraltar uitzichtpunt

Plaats een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.