Je kunt New York natuurlijk rondrennen als een echte toerist, met een kaart in de ene hand en een selfiestick in de andere. Maar het is natuurlijk veel leuker om als een local nonchalant over straat te lopen en te doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat je tussen de honderden meters hoge wolkenkrabbers van je koffie nipt (hint: it’s not).

Hieronder vind je vijf dingen die je kunt doen om New York te ervaren als een local!

Neem de metro

De metro is in de meeste gevallen de snelste manier om je te verplaatsen in New York. Vooral overdag en met name tijdens de spitsuren ben je in verband met de drukte op de weg met de subway vaak een stuk sneller op je bestemming dan met bijvoorbeeld de bus of taxi.

Het metronetwerk van New York spreidt zich uit over vrijwel de hele stad, dus het brengt je vrijwel overal waar je moet zijn. Bovendien is het niet duur. Met een oplaadbare MetroCard kost een rit je $2,75. Voordat geld kun je twee haltes blijven zitten, maar je kunt er ook de hele stad mee doorkruisen.

Blijf je een week in New York en/of verwacht je veel met de metro te gaan reizen? Neem dan de Unlimited Ride Metrocard. Deze kost $32 (plus eenmalig $1 voor de aanschaf van de kaart) en hiermee kun je zeven dagen onbeperkt reizen.

Er zijn veel metrolijnen, dus bestudeer de kaart van de Metropolitan Transportation Authority (MTA) goed. Via de website van de MTA kun je tevens een handige overzichtskaart downloaden.

Neem als een local de metro in New York

Ontbijt in een diner (of op straat)

Deze tip gaven we ook al in ons artikel met 9 typisch Amerikaanse dingen die je gedaan moet hebben en geldt ook voor New York: ontbijten in een diner. Het is leuke ervaring en bovendien een eenvoudige manier om (vroeg) in de ochtend wat te eten. Diners zijn geregeld bijna 24 uur per dag open en anders in ieder geval vroeg in de ochtend. Bijkomend voordeel is dat het eten niet duur is en de porties zijn flink. De kans is dan ook groot dat je de rest van de dag geen trek meer hebt.

Ook typisch New York: eten ‘op straat’. Haal net als de local ergens een bagel of croissant met een koffie en eet die onderweg op. Je bent immers in New York: geen tijd te verliezen!

Kom tot rust in een park

De vele parken in New York bieden de perfecte gelegenheid om weg te glippen van de drukke straten en even tot jezelf te komen. Het is bijzonder dat er in zo’n drukke stad zulke relatief rustige plekjes te vinden zijn. In parken die midden in het stad liggen, zoals Union Square Park, hoef je geen absolute rust te verwachten. Daarentegen lijkt in Central Park de hectiek van New York soms niet meer dan een ruis in de verte. Of je nu gaat voor een kop koffie in Bryant Park of een prachtige wandeling in Central Park: er is keuze genoeg!

Je denkt misschien dat het wel erg cliché is en het alleen in films gebeurt: mensen die alleen op een bankje in een park een boek lezen. In New York is het voor een local echter de normaalste zaak van de wereld en waarom ook niet? Het is heerlijk om met een goed boek even van de rust te genieten.

Gedraag je in het park als een local met een kop koffie en een goed boek

Geef fooi als een local

Het is voor ons Nederlanders even wennen, maar voor een local in New York niet meer dan normaal: flink fooi geven. Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat 15 tot 20 procent over het algemeen acceptabel is. Houd er wel rekening mee dat je met 15% aan de ondergrens zit. Een fooi van 15% voor de ober in een restaurant betekent dat de service best wat beter had gekund. Met 20% of hoger laat je wat duidelijker je waardering blijken.

In restaurants hoef je vaak zelf het rekenwerk niet meer te doen en staat de hoogte van de fooi al op de bon. Meestal zie je verschillende opties staan, variërend van ok service tot great service. Daarachter vind je meteen het percentage en het bedrag van de fooi. Let op! Sommige etablissementen zijn zo vrij om de fooi zelf alvast in het totaalbedrag te verrekenen. Dit staat dan als ’tip’, ‘gratuity’ of ‘service’ op de bon.

Goed om te weten: voor niets gaat de zon op in de Verenigde Staten. De doorman van je hotel die een taxi voor je aanhoudt, iemand die je koffers naar je hotelkamer brengt, de barman die een praatje met je maakt: ze verwachten er allemaal iets voor terug. Je zult dan ook merken dat je uitermate vriendelijk behandeld wordt. Je kunt je hierdoor genept voelen, maar je kunt er ook gebruik van maken en het je laten welgevallen. Voor dergelijke kleine diensten geldt een fooi van $1 of $2.

Neem de taxi

In veel gevallen zijn de yellow cabs van New York niet het snelste vervoermiddel. Maar eerlijk is eerlijk: het heeft wel wat om met je hand in de lucht een taxi staande te houden. Op rustige momenten van de dag kan een taxi uitkomst bieden en het is in ieder geval vrijwel altijd sneller dan lopen.

Het aanhouden van een taxi gebeurt op een speciale manier. Dat en meer over de yellow cabs vind je in ons artikel over de taxi in New York.

Neem net als de locals de taxi in New York

Plaats een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.