Amerika, het land waar alles kan en alles mag. Dat is tenminste wat altijd gezegd wordt. Dingen die in Nederland ab-so-luut niet kunnen, zijn hier de normaalste zaak van de wereld. Zo ook het schieten op een shooting range zonder dat je een schiet bewijs hebt, een van de typisch Amerikaanse highlights. Dat wilden wij natuurlijk ook proberen!

shooting range

We hadden een shooting range uitgekozen in de buurt van San Diego, omdat we deze van een vriend als tip hadden gehad. Eenmaal aangekomen bij de shooting range zakte de moed me toch een beetje in de schoenen. Het was een verlaten terrein, er liepen een beetje schimmige mensen rond en je kon bij geen enkel pand naar binnen kijken. Een beetje angstaanjagend, maar ja ik wilde schieten dus moest wel naar binnen. Eenmaal de deur te hebben geopend kwam ik in een soort schiet walhalla terecht. Overal waar ik keek lagen, stonden en hingen geweren, pistolen, automatische vuurwapens en revolvers. Grote en kleine en niemand vond het vreemd dat de persoon naast je een pistool in zijn handen had. Daarnaast zag je ook overal dozen met kogels, knuppels en andere gevaarlijke attributen. We waren in een hele andere wereld beland!

Nog nooit had ik in het echt een pistool gezien, laat staan vastgehouden. Een aardige man hielp ons verder en vroeg met wat voor soort geweer we wilden schieten. We keken hem met grote vraagtekens in onze ogen aan, omdat we hier allebei geen ervaring mee hadden. “Eehm een gewoon geweer?” Ha, die was er natuurlijk niet! Dus kregen we een uitleg waar we allemaal uit konden kiezen. Een pistool, revolver of een geweer. “Doe maar eentje waar de politie ook mee schiet”. Het werd een Glock. Eenmaal gekozen, kregen we een stapel papier die we moesten doorlezen en ondertekenen.

Als je uit Nederland komt is het geen probleem om een pistool te huren, kom je echter uit Canada en nog een aantal andere landen, dan is dit niet toegestaan. De overige papieren die we moesten invullen gingen met name over de aansprakelijkheid en risico’s die je loopt. De gun range kun je op geen enkele manier aansprakelijk stellen mocht er iets gebeuren. Het komt er in het kort op neer dat jij ten alle tijden verantwoordelijk bent en niet de gun range. Eenmaal getekend ging het snel. We kozen een target, kregen een veiligheidsbril en gehoorbeschermers en kregen een uitleg hoe we moesten schieten. Tenminste.. een uitleg kon je het niet echt noemen. Hij vertelde 20 seconden hoe het werkte en stuurde ons vervolgens de schietbaan op.

shooting range san diego

Sta je dan ineens. Met een pistool in hand.

Nadat je je target hebt opgehangen, veiligheidsbril hebt opgezet en je gehoorbeschermers op hebt is de tijd daar. We gingen voor de eerste keer schieten. Ik vond het best spannend, nadenkend over wat er allemaal mis kon gaan. En wat ik misschien nog wel angstiger vond, naast ons stonden nog tien mensen te schieten. Gewoon ordinair te knallen op de target. Nou begrijp ik heus wel dat dat het hele idee is van een shooting range, maar het idee dat iemand een kwartslag kan draaien en jou overhoop kan schieten… ik vond het toch wel bijzonder.

Richten en schieten

Maar terug naar het schieten. Eens moest het eerste schot gelost worden en dus doe je de kogels in het magazijn, richt je op de target en haal je de trekker over. *BOEM* dat was een beste knal. En een behoorlijke terugslag ook. Even bijkomen.

De man had al uitgelegd dat je met je benen op schouderbreedte moest gaan staan en je armen gestrekt moest houden om de klap op te vangen. Maar dat het zo’n klap was, had ik niet verwacht. Je gaat echt een paar centimeter naar achter met je schouder. En zodra je het schot gelost hebt hoor je ergens de hulsel van de kogel vallen. Ik was even bang dat die tegen mijn hoofd zou komen, maar dat was gelukkig niet het geval.

Mijn schot was totaal niet in de roos natuurlijk, maar het idee dat je een schot hebt gelost is heel apart! Wij hadden 50 kogels dus konden even lekker door knallen.

Praktische informatie voor de shooting range

Ben je ook enthousiast geraakt en wil je ook een shooting range bezoeken, hou dan rekening met deze praktische tips;

  • controleer vooraf of je als toerist mag schieten op de range
  • neem je paspoort mee, je moet je identificeren
  • doe dichte schoenen aan (wij werden met slippers teruggestuurd)
  • ga niet naar de algemeen bekende ranges, het kan daar erg druk zijn (lees: in de rij staan voordat je aan beurt bent)
  • wij waren bij Discount Shot Gun in San Diego
  • het kostte ons ongeveer 60 dollar voor het pistool en 50 kogels

Wij vinden het een absolute aanrader als je in Amerika op reis bent! Ga je ook?

Plaats een reactie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.