Ze zijn onvermijdelijk in het straatbeeld van New York City en ook als je er nog nooit bent geweest, weet je waar ik het over heb: de yellow cabs – knalgele taxi’s die je kent uit de films. Is het handig om met een taxi New York rond te rijden en wat kost het? Hieronder vind je antwoord op al je vragen!

Met de taxi New York City verkennen

Wanneer een taxi nemen in New York?

New York is een stad die je lopend het beste beleeft en dankzij de brede voetpaden langs de straten en avenues is dit ook goed mogelijk. Wanneer je langere afstanden binnen de stad aflegt, is de metro de beste optie. Voor weinig geld kun je de hele stad doorkruisen en het is een heel toegankelijke manier van reizen: het werkt met een (oplaadbare) kaart, vergelijkbaar met de Nederlandse ov-chipkaart.

Soms is lopen of de metro echter geen optie. Bijvoorbeeld omdat het al donker is en het dichtstbijzijnde metrostation nog best ver is, of omdat je de stad uit moet (of van buiten de stad de stad in moet). In dat geval is een yellow cab een goed alternatief.

Taxi vanaf het vliegveld
Een mooi moment om de taxi te nemen, is wanneer je voor het eerst naar New York gaat. Vanaf het vliegveld kun je zo in een klaarstaande yellow cab stappen. Je kunt ook van tevoren een shuttlebusje regelen of met de metro naar de stad reizen, maar dit is een stuk minder snel en minder comfortabel dan een taxi. Na een acht uur durende vliegreis is het erg prettig om direct in een taxi te stappen.

Vanaf John F. Kennedy International Airport ben je als het meezit in een kleine drie kwartier in Manhattan. Als het tegenzit kan het zomaar twee keer zo lang duren. Dit maakt voor de prijs echter niet uit: tussen de vliegvelden en de stad gelden standaardtarieven.

De rit vanaf JFK Airport voert je eerst door de wijk Queens. Vervolgens zie je de skyline van Manhattan langzaam dichterbij komen, waarna je na het oversteken van de East River plotseling tussen de hoge gebouwen rijdt. Een gave ervaring én je hebt de yellow cab beleefd: dat kan alvast van je bucketlist af!

Hoe werkt de taxi in New York?

Het is in New York niet mogelijk een yellow cab te bellen en voor te laten rijden: je moet ze echt ter plekke aanhouden. Er is een aantal verschillende mogelijkheden.

Taxi vanaf je hotel
Als je in een hotel verblijft waar een doorman voor de deur staat (en dat is bij veel hotels het geval), dan kun je hem vragen een taxi voor je aan te houden. Wanneer duidelijk is dat je een taxi nodig hebt (bijvoorbeeld wanneer je met je koffers naar buiten loopt), dan zullen zij zelf vaak al aanbieden om dit voor je te doen. Geef hen voor deze dienst wel een kleine fooi van $1 of $2.

Taxi aanhouden op straat
Het aanhouden van een taxi op straat verloopt op een bepaalde manier. Het belangrijkste is dat je een taxi in het vizier hebt die beschikbaar is. Dit kun je zien aan het witte nummer van de taxi, dat op een bordje op het dak staat. Is dit nummer verlicht? Dan is de taxi beschikbaar. Als het lichtje niet aan is, zit er waarschijnlijk al iemand anders in de taxi.

Heb je een taxi in zicht? Steek dan duidelijk je hand op en zorg dat je zelf goed zichtbaar bent. Op de stoep ga je snel op in de drukte, dus zet (als dat kan) één been op straat en wuif naar de chauffeur. De taxi zal dan zo dicht mogelijk bij je in de buurt stoppen, maar houd er rekening mee dat dit soms een paar meter verderop is. Een taxi kan immers niet een heel kruispunt blokkeren, hoewel sommige taxichauffeurs daar geen enkel probleem mee hebben.

Lukt het niet om een taxi aan te houden? Loop dan naar een plek waar de taxi’s vaak al in een rij staan te wachten. Denk bijvoorbeeld aan grote hotels: daar komen en gaan zoveel gasten, dat taxi’s vaak gewoon in een rij voor de deur staan. Denk ook aan andere centrale plekken, zoals stations (bijvoorbeeld de Grand Central Terminal).

Taxi vanaf het vliegveld
Vanaf het vliegveld zul je geen enkele moeite hebben om een taxi te regelen. Ook bij vliegvelden staan lange rijen taxi’s klaar om passagiers naar de stad te brengen. Op borden in het Terminal-gebouw staat aangegeven waar je heen moet voor de taxi’s, waarna je aansluit in de wachtrij. Wanneer je aan de beurt bent, wordt je een taxi aangewezen en kun je meteen instappen.

Taxi in New York City

Hoe duur is een taxi in New York?

Voor iedere taxirit geldt een ‘instaptarief’ van $2,50. Elke ongeveer 6 tot 8 blocks komt daar $1 bij. Let wel: dit hangt sterk af van het tijdstip waarop je rijdt: ’s avonds en ’s nachts betaal je iets meer en in de avondspits zelfs twee keer zoveel. Naast de ritprijs betaal je daarnaast tol voor bruggen en/of tunnels.

Voor ritten vanaf het vliegveld gelden standaardtarieven. Een rit van JFK Airport naar Manhattan kost ongeveer $60, een rit vanaf Newark Airport kost ongeveer $55. Let op: dit is exclusief een fooi van 20%.

Op deze website kun je uitrekenen wat een taxirit in New York City ongeveer kost. Je ziet hier direct hoe lang de reis ongeveer zal duren en met welke eventuele bijkomende kosten (zoals tol) je te maken hebt. Houd er rekening mee dat dit een schatting is, maar de flat rates (standaardtarieven) zijn verplicht: hier moeten de taxichauffeurs zich aan houden.

Betalen kan in cash of met een creditcard. Wanneer je met een creditcard betaalt, kun je op het schermpje meteen aangeven hoeveel fooi je wilt geven. Een fooi van 20% is gebruikelijk.

Plaats een reactie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.