Als je op vakantie gaat wil je dit natuurlijk ongestoord doen. Lekker genieten van de mooie natuur, een andere cultuur, van sportieve activiteiten of misschien van een lekkere luie reis op een mooi zonnig eiland. Alles is mogelijk en iedereen kiest zijn of haar eigen vakantie uit. Helaas kunnen er op vakantie ook dingen mis gaan. Bagage kan gestolen worden, je kunt ziek worden, een ongeluk krijgen of er kan iets stuk gaan. Mocht er iets gebeuren dan is het fijn om een reisverzekering te hebben. Maar is een reisverzekering wel nodig? Reizenisfijn.nl zocht het voor je uit.

Wat wordt er gedekt onder een reisverzekering?

Als je een reisverzekering afsluit dan wordt het volgende gedekt.

Bagage

Onder deze dekking valt:

  • verlies van je bagage
  • diefstal van je bagage
  • schade aan je bagage

Hierbij geldt bij alle verzekeraars een clausule dat je voorzichtig om dient te gaan met je bagage. Ben je dit niet, dan krijg je niets terug van de verzekeraar. Welk bedrag er wordt vergoed verschilt sterk per verzekeraar. Bekijk dit daarom goed voordat je een verzekering kiest.

Medische kosten

De medische kosten worden gedekt als je onverwachts in het buitenland in het ziekenhuis of bij de tandarts belandt. Een deel van deze kosten wordt tevens vergoed vanuit de zorgverzekering. De zorgverzekering vergoed de kosten volgens de Nederlandse tarieven. Is een behandeling duurder dan in Nederland? Dan vergoed de reisverzekering de extra kosten.

Buitengewone of onvoorziene kosten

Denk hierbij aan kosten voor een reddingsactie of een opsporingsactie. De kans hierop is gelukkig klein, maar mocht het noodzakelijk zijn dan lopen de kosten behoorlijk op. Onder deze dekking valt ook het verlies van je paspoort of het vroegtijdig naar huis toe moeten gaan wegens ziekte.

Extra aanvullende dekkingen

Naast de standaard reisverzekering kun je nog een aantal aanvullende dekkingen afsluiten. Bijvoorbeeld:

  • wintersport dekking
  • dekking voor gevaarlijke sporten
  • automobilistenhulp 
  • kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering

Wat is het verschil tussen een kortlopende en een langlopende reisverzekering?

Als je een reisverzekering afsluit kies je tussen een kortlopende of een langlopende (doorlopende) reisverzekering.

Kortlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor één vakantie. Je bent verzekerd vanaf de dag van vertrek tot de dag dat je weer thuiskomt. De verzekering stopt automatisch. De verzekering wordt meestal alleen afgesloten als je maar eens per jaar op vakantie gaat of een weekendje weg gaat. Zodra je vaker per jaar weggaat, is het al snel voordeliger om een langlopende reisverzekering te kiezen.

Langlopende reisverzekering

Een langlopende reisverzekering (ook wel doorlopende reisverzekering genoemd) sluit je niet per reis af, maar loopt het hele jaar door. Je kunt zo vaak als je wilt op vakantie gaan en iedere keer ben je verzekerd. Je hebt hier dus verder geen omkijken naar. 

Vooraf goed vergelijken

Veel mensen die een reisverzekering afsluiten doen dit op het laatste moment. Net voordat ze het vliegtuig of de auto in stappen om naar de plaats van bestemming te gaan. Dit komt omdat veel mensen pas op het laatste moment hieraan denken. Het is echter verstandiger om vooraf verschillende reisverzekeringen te vergelijken. Hierdoor weet je precies welke verzekering de goedkoopste is. Via de handige Totaalbesparen.com reisverzekering vergelijker kun je niet alleen vergelijken op prijs, maar ook op kwaliteit.  

Veelgestelde vragen over de reisverzekering

Is een reisverzekering verplicht?

Nee, een reisverzekering is niet verplicht maar als je op vakantie gaat dan is het wel verstandig er eentje af te sluiten. Een vakantie in eigen land of een weekendje weg vallen hier ook onder.

Zijn kinderen meeverzekerd op de reisverzekering?

Kinderen zijn vaak tot een bepaalde leeftijd meeverzekerd op de polis van de ouders. Tot welke leeftijd dit is, is per verzekeraar anders. Na deze leeftijd dienen de kinderen zelf een verzekering af te sluiten als zij op vakantie gaan. Ook voor uitwonende kinderen gelden aparte regels. Deze vind je in de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Valt mijn smartphone onder de dekking?

Iedere verzekeraar hanteert hiervoor haar eigen regels. De ene verzekeraar vergoedt niets, de ander juist heel uitgebreid. Er zijn ook verzekeraars die een maximale vergoeding kennen. Heb je een van de nieuwste modellen? Dan is het wellicht verstandig om je telefoon te verzekeren of de voorwaarden van de verzekeraars door te nemen.

Plaats een reactie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.