ESTA is een afkorting voor ‘Electronic System for Travel Authorization’. De betekenis van het ESTA is als volgt. Het is een systeem om te bepalen of iemand die naar de Verenigde Staten reist toelaatbaar is in het land. Ook kijkt het systeem of reizigers een gevaar voor de veiligheid in de Verenigde Staten vormen. Een ESTA is eigenlijk een reisvergunning die nodig is om naar de Verenigde Staten te reizen zonder dat je een visum nodig hebt. De ESTA is een onderdeel van het Amerikaanse Visa Waiver Program. Het Visa Waiver Program is ingevoerd zodat mensen van buiten de Verenigde Staten gemakkelijker naar de Verenigde Staten kunnen reizen zonder al te veel problemen daarbij. Voorheen was het verplicht om een visum te hebben om de Verenigde Staten in te mogen komen.ESTA

De aanvraag van een visum was altijd vrij veel gedoe en het kostte ook nog eens behoorlijk wat geld. De nieuwe ESTA is makkelijker om aan te vragen en het kost ook nog eens een stuk minder dan een visum. Dat is dus ideaal voor mensen die niet voor een al te lange tijd naar Amerika willen reizen. Een ESTA is echter niet helemaal hetzelfde als een visum. Voor sommige andere dingen dan reizen is en visum verplicht en daarbij zal het hebben van een ESTA niet genoeg zijn. Een ESTA is dus eigenlijk vooral voor reizen en niet voor andere zaken. Het is voor mensen die in het bezit zijn van een geldig visum niet verplicht om een ESTA aan te vragen. Wanneer je van plan bent om naar Amerika te gaan moet je van tevoren al een ESTA geregeld hebben. Het is namelijk zo dat mensen die in het vliegtuig of met de boot naar Amerika gaan, worden gecontroleerd op een geldig toelatingsbewijs. Onder een geldig toelatingsbewijs vallen een Amerikaans paspoort, een visum en een ESTA. Zodra je dit toelatingsbewijs niet kunt tonen wordt je afgewezen en kun je ook niet meereizen. Dat wil je natuurlijk voorkomen en daarom moet je zorgen dat je voor de vertrekdag minstens een van de drie toelatingsbewijzen hebt.

Waar kun je een ESTA aanvragen?

Je kunt een Electronic System for Travel Authorization (ESTA) aanvragen wanneer je voor business of voor plezier naar Amerika wilt reizen. Een ESTA kun je eigenlijk alleen maar online aanvragen op een paar uitzonderingen na. Er is een officiële Amerikaanse site waarop je de aanvraag kunt doen, maar er is ook een Nederlandse site waarop je de aanvraag in het Nederlands kunt doen. Er zijn nog wel meer sites waarop je een aanvraag kunt doen, maar deze zijn het populairst voor aanvragen vanuit Nederland. Op deze website vind je meer uitleg over de ESTA aanvraag.

Op beide sites kun je kiezen om een ESTA aan te vragen. Wanneer je dit doet krijg je een formulier dat je in moet vullen. Hierin moet je bepaalde gegevens invullen over jezelf en over contactpersonen. Ook moet je een aantal vragen beantwoorden die zijn bedoeld om te controleren of je wel met goede bedoelingen naar de Verenigde Staten reist. Het invullen van het formulier duurt circa maar vijf minuten en is dus zo gedaan. Nadat je het formulier hebt ingevuld moet je de aanvraag afrekenen. Het bedrag dat afgerekend moet worden is €29,95 per persoon. Na de betaling wordt de aanvraag gecontroleerd en meestal krijg je al snel goedkeuring. Dit wordt bevestigd via e-mail en sms. Als het eenmaal is goedgekeurd heb je het ESTA en zal het aan je paspoort worden gekoppeld. Vanaf dan kun je dus zonder problemen naar Amerika reizen.

Wat is de geldigheidsduur van een ESTA

Zodra de aanvraag van je ESTA is goedgekeurd kun je deze gebruiken. Vanaf de dag van de goedkeuring is het ESTA maximaal twee jaar geldig. Dat betekent dat je na die twee jaar een nieuw ESTA zou moeten aanvragen als je van plan bent om naar de Verenigde Staten te reizen. Het ESTA is gekoppeld aan je paspoort en daarom verloopt je ESTA ook als je paspoort verloopt ondanks dat het ESTA dan misschien minder dan twee jaar geldig is geweest. Het is dus verstandig om goed in de gaten te houden wanneer je paspoort verloopt of wanneer de twee jaar erop zitten. In de tijd dat het ESTA geldig is kun je meerdere malen naar Amerika reizen. Er is wel een maximale tijd die je per reis in Amerika mag verblijven. Deze tijd bedraagt 90 dagen. Als je langer dan 90 dagen in Amerika wil blijven dan heb je een geldig visum nodig. Een ESTA is dus echt alleen maar voor korte reizen die minder dan 90 dagen duren.

Plaats een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.