Een wereldreis maken, wie wil dat niet? Enkele maanden tot een jaar van huis. En juist dat huis is soms een probleem. De hypotheek loopt gewoon door, de tuin hoeft onderhoud en de lopende verzekeringen moeten worden betaald. De kosten kunnen flink oplopen als dit niet goed is geregeld. Zonder zorgen op wereldreis is het uiteindelijke doel. Sommige mensen verkopen hun huis en gaan dan op reis. Het lost de woningvraag direct op maar het is wel een drastische oplossing.

Huis verhuren

De meeste wereldreizigers kiezen ervoor om hun woning tijdelijk te verhuren en dit lijkt de snelste en beste oplossing. Het is echter niet toegestaan om zonder toestemming van de hypotheekverstrekker de woning door een ander dan de eigenaar te laten bewonen. Je moet voor je eigen woning toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker zodat de betaling van de hypotheek niet in het gedrang komt. De goedkeuring kan aan enkele voorwaarden verbonden zijn en moet schriftelijk zijn vastgelegd. Dit is belangrijk omdat de hypotheekverstrekker bij onraad kan onderzoeken of het huis legaal is bewoond. Is dit niet het geval dan zijn de kosten van het onderzoek voor jou en zal een eventuele winst worden afgenomen.

Familie en vrienden of een makelaar inschakelenWereldreis maken hypotheek

Het geeft een vertrouwd gevoel om een familielid of vriend te vinden voor de tijdelijke verhuurperiode. Dit zal helaas niet altijd mogelijk zijn waardoor je een beroep kan doen aan een commercieel verhuurbedrijf of makelaar. Ze hebben een uitgebreid netwerk en bereik en zullen veel praktische zaken uit handen nemen. Hier staat wel een vergoeding tegenover. Naast bemiddelingskosten is het mogelijk om een beheercontract af te sluiten. De kosten bedragen ongeveer 10% van de huursom. Probeer op tijd een tijdelijke huurder te vinden zodat het is geregeld voordat de reis begint. Niets zo vervelend dan regelzaken voor het huis terwijl de reis is begonnen.

Naast de kosten van de hypotheek zijn er andere vaste lasten die gekoppeld zijn aan de woning. Voorbeelden hiervan zijn woonhuisverzekeringen, levensverzekeringen, doorlopende energiecontracten en abonnementen voor televisie en internet. Deze kosten lopen tijdens de wereldreis gewoon door waardoor het in de maandelijkse huurprijs voor de tijdelijke bewoner moet worden meegenomen. Denk er over na om een borg te vragen. Kleine schade aan het huis door de huurder zijn hiermee gedekt. Zorg ervoor dat de huurperiode duidelijk op papier is vastgelegd. Hierdoor is het huis op de afgesproken datum weer beschikbaar voor bewoning. Daar tegenover staat dat je niet eerder de woning weer kan betrekken, ook als de reis eerder is afgebroken.

Toch je huis verkopen?

Wil je toch je huis verkopen dan kan het slim zijn om meerdere makelaars langs te laten komen en een taxatie te laten doen. Ook is het zelf verkopen van je huis tegenwoordig makkelijker dan ooit. De woningmarkt is op dit moment erg goed voor verkopers en met de komst van Makelaarsland kun je al snel duizenden euro’s besparen op de verkoop van je woning. Houdt er bij de verkoop van je woning wel rekening mee dat je in veel gevallen de overwaarde binnen een bepaalde tijd weer moet gebruiken voor de koop van een nieuwe woning. Meer informatie hierover leest u op de website van de belastingdienst.

Wanneer moet je je uitschrijven bij de gemeente?

Op papier moet je bij een reis langer dan acht maanden jezelf laten uitschrijven bij de gemeente. Dat is lastig omdat de gemeentelijke belastingen gewoon doorlopen. De oplossing is een verzoek bij de belastingdienst om belastingplichtig te blijven tijdens de afwezigheid. Na toestemming is het niet nodig om jezelf te laten uitschrijven.

Andere handige tips wanneer je lang op reis gaat

Om de kosten zo laag mogelijk te houden is het verstandig om een eventuele auto te verkopen of het kenteken gedurende de reisperiode te schorsen. Hierdoor betaal je geen wegenbelasting en verzekeringen. De auto moet dan wel op privéterrein gestald zijn. Zeg tijdig alle losse abonnementen op zoals voor tijdschriften, sportschool en Netflix.

 

Plaats een reactie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.