Woont u in Nederland en bent u 18 jaar of ouder? Dan bent u wettelijk verplicht om uzelf te verzekeren tegen ziektekosten. Door deze verplichting, zorgt onze overheid er voor dat alle inwoners van Nederland gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld de huisarts en het ziekenhuis. Deze verplichte verzekering noemen we de basisverzekering. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd. In dit artikel leggen we uit hoe de zorgverzekering 2021 in elkaar zit.

Wat is de basisverzekering?

Elk jaar, presenteert de regering de prijs van de basisverzekering voor het volgende jaar. Dit gebeurt op de derde dinsdag in september, Prinsjesdag. Voor 2021 wordt de prijs van de basisverzekering € 59 Euro duurder. Dit betekent dat iedereen maandelijks € 122,75 gaat betalen.

De inhoud van de basisverzekering wordt ook bepaald door de overheid. Brengt u een bezoek aan de huisarts? Dan hoeft u voor dit bezoek geen extra kosten te betalen. Uw huisartsenbezoek zit in uw basispakket. Hulp bij psychische stoornissen valt ook onder de basisverzekering. Net als een verblijf in het ziekenhuis of bezoek aan de eerste hulp.

zorgverzekering 2021

Is de prijs van de zorgverzekering voor iedereen gelijk?

De prijs voor het basispakket is voor iedereen gelijk. Maar, uw verzekeringsmaatschappij mag deze prijs verhogen. Een verzekeringsmaatschappij met hoge onkosten, zal een hogere prijs voor het basispakket aanbieden. Denkt u bijvoorbeeld aan kosten voor personeel en bedrijfspanden. Bovendien wil een verzekeringsmaatschappij ook reserves opbouwen en winst maken. Hierdoor verschilt de prijs voor de basisverzekering per verzekeraar. Uiterlijk op 12 november maakt elke verzekeringsmaatschappij haar prijs voor de basisverzekering 2021 bekend.

Eigen risico zorgverzekering 2021

De overheid bepaalt elk jaar welk bedrag u zelf moet betalen wanneer u gebruik maakt van zorg. Voor 2021 is dit bedrag vastgesteld op € 385 Euro. Dit betekent dat u zelf de eerste € 385 Euro betaalt. Hierna gaat de zorgverzekeraar vergoeden. Voor de huisarts, wijkverpleging, huisartsenpost en verloskundige, geldt geen eigen risico. Voor alle andere zorg betaalt u de eerste € 385 Euro zelf.

Eigen bijdrage zorgverzekering 2021

Het basispakket vergoedt niet alles. Maakt de huisarts bijvoorbeeld gebruik van een laboratorium? Dan moet u hier wel extra voor betalen. Ook voor medicijnen moet u soms bijbetalen. Wanneer u wordt doorverwezen naar een specialist, valt de vergoeding ook buiten het basispakket. Maar ook reismedicijnen en bijvoorbeeld homeopathische geneesmiddelen, vallen buiten de vergoeding uit het basispakket. De overheid bepaalt voor welke zorg u bijbetaalt. Dit heet de “eigen bijdrage”.

Om de bedragen die u moet bijbetalen zo laag mogelijk te houden, kunt u kiezen voor een aanvullende verzekering. De prijzen en vergoedingen voor deze aanvullende verzekering, verschillen per verzekeraar.

Hoe vind ik de goedkoopste zorgverzekering 2021?

De zoektocht naar een goedkope verzekering is niet gemakkelijk. Stelt u zich voor dat u alle aanvullende verzekeringen en vergoedingen apart moet vergelijken. Dat is een flinke klus. Een handig hulpmiddel zijn websites die zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Zo hoeft u niet per verzekeringsmaatschappij alle voorwaarden door te nemen. Wilt u van verzekeraar veranderen? Doet u dit dan wel voor 31 december. Na die datum wordt uw wijziging niet geaccepteerd en bent u verplicht nog een jaar lang verzekerd bij uw huidige verzekeraar.

Zorgverzekering en reizen naar het buitenland

Vanwege corona nemen steeds minder mensen een aanvullende buitenland dekking. Wanneer je weer gaat reizen dan is een zorgverzekering met buitenlanddekking aan te raden. In andere landen kunnen de kosten van bepaalde zorg namelijk hoger zijn dan in Nederland. Met een buitenlanddekking zorg je ervoor dat je voor deze extra kosten niet zelf hoeft te betalen.

Plaats een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.